Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αποτυχία του Ιγκλέσιας είναι για περίσκεψη όχι για πανηγυρισμούς

Η αποτυχία του Ιγκλέσιας είναι για περίσκεψη όχι για πανηγυρισμούς

Η Αριστερά που προσπάθησε να εκπροσωπήσει τα κινήματα αγανάκτησης απέτυχε στην Ευρώπη. Όμως, αυτό είναι λόγος για περίσκεψη και όχι για να επιχαίρουμε

Με έναν τρόπο έκλεισε ένας κύκλος.

Που ξεκίνησε στην Puerta del Sol της Μαδρίτης και συνεχίστηκε στις Πλατείες της Αθήνας, έδωσε ώθηση στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε σε μεγάλες ανατροπές και εκείνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 όπου συνυπήρχαν η ελπίδα και η διάψευση, για να καταλήξει στη συνθηκολόγηση και τη μνημονιακή προσαρμογή.

Στην Ισπανία, παρότι φάνηκε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα και παρότι δεν χρεώθηκαν μια «κωλοτούμπα» τύπου Τσίπρα, τελικά αυτό που κατάφεραν ήταν απλώς να συγκυβερνήσουν οι Podemos με τους Σοσιαλιστές, αυτούς που κάποτε τους κατηγορούσαν ότι ήταν μέρος της «κάστας» που έφταιγε για τη λιτότητα, την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής. Και όχι μόνο αυτό: η δύναμη που σηκώνει κεφάλι είναι η λαϊκιστική δεξιά που διεκδικεί και τον χώρο της ακροδεξιάς.

Βλέπω πολλούς να πανηγυρίζουν. Συχνά αυτούς που θεωρούσαν και τα μνημόνια αναγκαία και τώρα αισθάνονται δικαιωμένοι.

Παραβλέποντας το τεράστιο κοινωνικό κόστος που αυτά είχαν, όπως και ότι ήταν το αποτέλεσμα καταστροφικών εμμονών της Ευρώπης σε πολιτικές λιτότητας.

Όμως, η αποτυχία αυτής της εκδοχής Αριστεράς δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί λόγος να πανηγυρίζει κανείς.

Στην πραγματικότητα, σηματοδοτεί την αποτυχία να διαμορφωθεί ένα πολιτικό ρεύμα ικανό να διαχειριστεί την εξουσία σε προοδευτική κατεύθυνση, να ανακόψει τις επιπτώσεις της λιτότητας, να επαναφέρει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και να δώσει μέλλον στους νέους.

Αποτυχία που έχει τον κίνδυνο να θεωρήσουμε ότι δικαιώνονται αναδρομικά οι πολιτικές που μας έφεραν σε αλλεπάλληλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Οι πολιτικές που είδαν την αγορά ως πανάκεια, υπονόμευσαν το κοινωνικό κράτος και περιόρισαν τις δημόσιες παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη. Οι πολιτικές που ξεχνούν ότι στο τέλος της ημέρας δεν μετρούν οι οικονομικοί δείκτες αλλά και οι ζωές των ανθρώπων.

Η συζήτηση για το τι σημαίνει Αριστερά και ευρύτερα προοδευτική πολιτική στον 21ο αιώνα είναι ανοιχτή και σίγουρα δεν χρειάζονται ούτε δογματισμοί ούτε συνθήματα.

Είναι όμως και παραπάνω από αναγκαία, εάν θέλουμε να αποφύγουμε διαδρομές ιστορικής οπισθοδρόμησης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024