Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιφασιστική νίκη των λαών: Τα μηνύματα κομμάτων και κυβερνώντων για την 9η Μάη 1945

Αντιφασιστική νίκη των λαών: Τα μηνύματα κομμάτων και κυβερνώντων για την 9η Μάη 1945

Διαφορετικό περιεχόμενο στην επέτειο της 9ης Μάη ως μέρας αντιφαστικής νίκης το 1945 δίνουν τα κόμματα και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στα μηνύματά τους για την συγκεκριμένη επέτειο.

Διαφορετικό περιεχόμενο στην επέτειο της 9ης Μάη ως μέρας αντιφαστικής νίκης το 1945 δίνουν τα κόμματα και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στα μηνύματά τους για την συγκεκριμένη επέτειο.

Όχι στον φασισμό και τον …ολοκληρωτισμό

Πάντως από τα κυβερνητικά στελέχη προέχουν τα μηνύματά τους για την Ημέρα της Ευρώπης, ενώ και η πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε τη νίκη των συμμάχων κατά του φασισμού στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο με την Ημέρα της Ευρώπης.

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης μετά την κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ) για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, δήλωσε:

«Οι Έλληνες είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε αποφασιστικά στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού. Συμμετείχαμε στην αντίσταση του ελεύθερου κόσμου. Αποδείξαμε την πίστη μας στην ελευθερία και στη Δημοκρατία και είπαμε ένα ΟΧΙ κατά του φασισμού και του ναζισμού.

»Είπαμε και λέμε ΟΧΙ σε όσους μπορεί να ενστερνίζονται οποιαδήποτε καθεστωτική ολοκληρωτική αντίληψη ή νοοτροπία. Συνεχίζουμε, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση, με αποφασιστικότητα στο δρόμο που ενώνει τους Έλληνες για το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό».

Επαγρύπνηση στις σύγχρονες εκδοχές του φασισμού

«Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία σηματοδότησε την ήττα του ναζισμού και του φασισμού, αφήνοντας όμως πίσω της εκατομμύρια θυμάτων στα πεδία των μαχών και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτόν τον πόλεμο ο ελληνικός λαός έδωσε το ηρωικό παρόν του συμμετέχοντας στην αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής, στην πρωτοπορία της οποίας βρέθηκαν το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ και ο ΕΛΑΣ, όπου με τη δράση τους διαδραμάτισαν τον απολύτως καθοριστικό ρόλο ενάντια στους κατακτητές και τους εγχώριους συνεργάτες τους» τονίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Εβδομήντα έξι χρόνια μετά στην Ελλάδα καταδικάστηκε η εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή για τη δράση της, ενώ σύγχρονες εκφάνσεις του ναζισμού και του φασισμού εμφανίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δείχνοντας το πόσο αναγκαία είναι η επαγρύπνηση.

»Σε μια εποχή που η πανδημία έχει ανατρέψει μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε η ανάγκη για επαγρύπνηση έχει πολλαπλάσια σημασία. Στα νέα προβλήματα θα πρέπει έχουμε προοδευτικές προτάσεις για την επίλυσή τους, που θα καλύπτουν το κενό με αλληλεγγύη και ανθρωπιά».

Περήφανο

«Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που σηματοδοτείται από την υπογραφή άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί στις 9 Μάη του 1945» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Παράλληλα αποτιεί φόρο τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς επίσης στον Κόκκινο στρατό και τα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ δηλώνει «περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων» τονίζοντας ότι «σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό – φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου».

Νέα πλύση εγκεφάλου από την ΕΕ

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ ασκεί κριτική στην ΕΕ για παραχάραξη της Ιστορίας και επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ, συνεπής στις επιδιώξεις της να φέρει ανάποδα την Ιστορία, έχει ονομάσει την 9η Μάη «μέρα της ΕΕ». Φέτος επιλέγει την 9η Μάη για να ξεκινήσει μία νέα πλύση εγκεφάλου, τη λεγόμενη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για μία χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ, με τη συμβολή επιχειρηματικών ομίλων, λόμπι, ΜΚΟ και διάφορων εργατοπατέρων, με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, τη χειραγώγηση, τον αντικομμουνισμό. Η ΕΕ παίρνει τα μέτρα της βλέποντας την εντεινόμενη αμφισβήτηση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των λαών και της νεολαίας σε αυτήν».

Ο Κόκκινος Στρατός εκ μέρους των λαών της υφηλίου

«Σαν σήμερα ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε στο κέντρο του Βερολίνου βάζοντας τέλος στο ναζιστικό καθεστώς εκ μέρους των λαών της υφηλίου. Δεν ξεχνάμε. Δεν υποτιμάμε την ικανότητα του αυγού του φιδιού να εκκολαφτεί ξανά» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024