Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στράτος Διονυσίου: Σπουδαίο αφιέρωμα του MEGA στην αθάνατη λαϊκή φωνή

Στράτος Διονυσίου: Σπουδαίο αφιέρωμα του MEGA στην αθάνατη λαϊκή φωνή

Το «Σπίτι με το MEGA» παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου με αφορμή την επέτειο των 31 χρόνων από τον θάνατό του

Το «Σπίτι με το MEGA» παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου με αφορμή την επέτειο των 31 χρόνων από τον θάνατό του.

Στη μεγάλη γιορτή του λαϊκού τραγουδιού οικοδεσπότες ήταν οι τρεις γιοί του σπουδαίου ερμηνευτή και εκλεκτοί καλεσμένοι που είχαν στενή σχέση μαζί του.

Άγγελος, Στέλιος, Διαμαντής, τραγουδιστές και οι τρεις, με καριέρα χρόνων, ανέβηκαν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, και με πολύ διάθεση μίλησαν για τον πατέρα τους μέσα από τα τραγούδια του.

Αναμνήσεις μιας πολύ όμορφης ζωής και στιγμές μια καριέρας που λίγοι έχουν καταφέρει στην Ελλάδα ξαναζωντάνεψαν από τον Άγγελο, τον Στέλιο και τον Διαμαντή σε ένα πλούσιο αφιέρωμα στη σκηνή του MEGA.

Καλεσμένοι των αδερφών Διονυσίου η Νατάσσα Θεοδωρίδου, ο STAN, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Δημήτρης Κοντολάζος, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Μανώλης Καραντωνίου, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Θανάσης Βασιλόπουλος.

Της «Γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος»…

Τα τρία αδέρφια, φανερά συγκινημένα, ανέβηκαν μαζί στη σκηνή σε μια σπάνια εμφάνιση και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

«Καλησπέρα στην μεγάλη παρέα. Η αποψινή βραδιά δεν είναι ένα απλό αφιέρωμα στον αγαπημένο Στράτο Διονυσίου. Είναι μια μεγάλη γιορτή για εμάς που ήταν ο πατέρας μας, ο άνθρωπος μας, αλλά και για όλους εσάς που τον αγαπήσατε και συνεχίζετε να τον αγαπάτε». Με αυτά τα λόγια του Άγγελου Διονυσίου ξεκίνησε μια ακόμα υπέροχη βραδιά στο MEGA.

«Τριάντα χρόνια πέρασαν και στις καρδιές όλων παραμένει ζωντανός για την καρδιά του και τη δυνατή φωνή του» ανέφερε από την πλευρά του ο Στέλιος Διονυσίου.

Στην συνέχεια τα τρία αδέρφια ερμήνευσαν τον «Παλιατζή» από το μακρινό 1969 σε μουσική Αντώνη Ρεπάνη και στίχους Δημήτρη Γκούτη και το «Άνθρωπος είσαι και λυγάς» του 1988.

Το μεγάλο παράπονο του Άγγελου

«Μια πολύ ωραία ανάμνηση που έχω από τον πατέρα μου, θυμάμαι ερχόμουν από το σχολείο και ανέβαινα στο δωμάτιο του την ώρα που ξυπνούσε για να με ρωτήσει πώς πήγε το σχολείο και μια άλλη όταν ανέβηκα πρώτη φορά στην πίστα μαζί του και του έκανα μια έκπληξη σε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Βγήκα στην πίστα και τραγούδησα μαζί του. Αυτό θα το θυμάμαι σε όλη μου την ζωή» ανέφερε συγκινημένος ο Άγγελος Διονυσίου.

«Όταν είχαμε χρόνο μαζί, πηγαίναμε στο γήπεδο. Έπρεπε 12 η ώρα μέχρι τα 16 μου χρόνια να γυρίσω στο σπίτι πριν πάει στη δουλειά. Και αν δεν γυρνούσα με έψαχνε στις πλατείες, στον Άγιο Θωμά να με γυρίσει σπίτι. Τις Κυριακές έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι και να τρώμε μαζί» θυμάται ο γιός του και συνεχίζει:

«Στο σπίτι ήταν πολύ στοργικός πατέρας. Ποτέ δεν με έχει βρίσει ή χτυπήσει. Χτύπαγε με τα λόγια του. Την μέρα που έμαθε ότι θα βγω στο τραγούδι μου είπε ότι σαν χαρακτήρας δεν νομίζω ότι θα αντέξεις. Αν θέλεις να το κάνεις θέλει πολύ γερό στομάχι. Να μην σε ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος, να κοιτάς τα δικά σου χνάρια και τις δικές σου επιλογές».

Ο Άγγελος Διονυσίου εξομολογείται το παράπονο του. «Το δικό μου το μαράζι είναι ότι ήθελα να βρεθώ στην πίστα μαζί του. Αυτός είναι ο καημός. Θα το κάναμε το χειμώνα του ’90 σε ένα μαγαζί στην Αθήνα αλλά δεν προλάβαμε. Αν μπορούσα να του πω κάτι, να κατέβει να ανέβουμε στην πίστα και να ξαναφύγει».

«Η απώλεια του ήταν μεγάλο πλήγμα για εμένα. Δεν θέλω να το σκέφτομαι καν. Το μυαλό μου είναι ότι έχει πάει ένα ταξίδι και θα γυρίσει. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, ότι έχει πεθάνει».

Διαμαντής Διονυσίου: Αισθάνομαι το όνομά του βαρύ

Ο Διαμαντής Διονυσίου ερμήνευσε το εξαιρετικό «Υποκρίνεσαι» σε στίχους Μάκη Αλατζά και μουσική Τάκη Σούκα και το «Γυναίκες-γυναίκες» σε μουσική Γιάννη Παλαιολόγου και στίχους Σόφης Παππά.

Ο μικρός γιος του λαϊκού τραγουδιστή είπε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το «Χθες το βράδυ στην ταβέρνα» του Αντώνη Ρεπάνη.

«To όνομά μου αισθάνομαι ότι είναι βαρύ. Στράτος Διονυσίου ήταν ένας. Επειδή κάνουμε αυτή τη δουλειά και μας συγκρίνουν, πρέπει να είμαστε καλοί και να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το όνομα» ανέφερε ο Διμαντής και συνέχισε:

«Το τραγούδι που πατέρα μου που μου αρέσει να τραγουδάω εγώ είναι το «φυλοκάρδια σου φτερά» γιατί όταν πήγαινα στο μαγαζί εγώ, ήταν το τελευταίο του τραγούδι που θυμάμαι. Ήμουν 14 χρονών όταν τον έχασα. Με τον Στέλιο ήταν τυχερός γιατί πρόλαβε να τραγουδήσει με τον πατέρα μας, ο Άγγελος τραγούδησε αλλά όχι σε πίστα, σε δισκογραφική δουλειά και σε εκπομπές, δυστυχώς εγώ δεν πρόλαβα»

Συγκινητική αφιέρωση

Το τραγούδι που έχει γράψει ο Μάριος Τόκας και ο Φίλιππος Γράψας για τον μεγάλο μας τραγουδιστή ερμήνευσε πρώτος ο Στέλιος Διονυσίου με έναν μοναδικό τρόπο.

«Θυμάμαι έναν πατέρα από καρδιά
να ντύνει με τραγούδια τις αγάπες,
να ανάβουνε ραδιόφωνα και στράτες
στου έρωτα το φως και τη ζημιά.

Κι εγώ πάνω στα χνάρια του σε δύσκολη πορεία
με όνομα βαρύ σαν ιστορία και ξέρω
πως τα βράδια του στα στέκια κάνει εφόδους,
του τραγουδάει του θάνατου κι αυτός του δίνει εξόδους».

«Πολύ ωραίο τραγούδι αλλά τώρα θα ακολουθήσει ένα πιο ωραίο που θέλουμε να αφιερώσουμε στη μητέρα μας όπως της το αφιέρωνε και εκείνος» ανέφερε ο Στέλιος Διονυσίου πριν ερμηνεύσει το «Γυναίκα μου».

Ο Στέλιος Διονυσίου θυμάται τις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν μετά το θάνατο του πατέρα του.

«Μια φορά έκανα το λάθος και γύρισα πιο αργά από ότι μου είχε πει. Δεν βρήκα το κλειδί πίσω από την πόρτα. Χτύπησα το κουδούνι και με έβαλε τιμωρία στην κούνια με ένα σεντονάκι. Δεν άντεξε και με άφησε μόνο 10 λεπτά. Ήταν πράος, με μια ματιά που σου έριχνε καταλάβαινες πολλά πράγματα. Στο σχολείο όταν με ρωτάγαν καθηγητές που δεν με ήξεραν αν είχα καμία σχέση, έλεγα όχι όχι συνωνυμία. Ποτέ δεν ήταν η πρώτη μου κουβέντα ότι είμαι ο γιος του Στράτου Διονυσίου. Ήταν αναπάντεχος ο χαμός του. Ήμουν στην φάση που ξεκινούσαν εξετάσεις στο σχολείο. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Είχα κλειστεί στο σπίτι, δεν ήθελα να βγαίνω έξω. Η μητέρα μου ήταν ράκος. Ο ένας έδινε κουράγιο στον άλλο. Καταφέραμε να απαλύνουμε κάπως τον πόνο μας. Μετά από 30 χρόνια έμαθα πράγματα για τον πατέρα μου που δεν τα ήξερα, όπως ότι ήταν φιλάνθρωπος. Έμαθα πρόσφατα από έναν άνθρωπο, φίλο του Μαχαιρίτσα ότι έτυχε ο πατέρας μου μπροστά σε μια λογομαχία που είχαν τα μέλη από τους Τερμίτες σε μια επαρχιακή πόλη με τον επιχειρηματία που τους είχε κλείσει το ξενοδοχείο. Δεν το είχε πληρώσει και ο ξενοδόχος τους ζητούσε τα λεφτά. Έβγαλε ο πατέρας μου και τα πλήρωσε όλα. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Στράτος».

Σπουδαία τραγούδια που χαρακτήρισαν μια εποχή

Τα τρία παιδιά του Στράτου Διονυσίου ανέλαβαν, όπως ήταν φυσικό, να χαρίσουν στους τηλεθεατές του MEGA αμέτρητες επιτυχίες του πατέρα τους σε ένα χορταστικό αφιέρωμα στο MEGA.

«Αφιλότιμη» από το 1972 σε στίχους Τάσου Οικονόμου και μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου φέρνει στο μυαλό μνήμες μια άλλης εποχής.

Η παλιά Αθήνα που διασκέδαζε μέχρι πρωίας στα μπουζούκια και οι βραδιές στον Στράτο Διονυσίου που ήταν αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων της πρωτεύουσας.

«Άκου βρε φίλε» ερμήνευσε ο Άγγελος Διονυσίου από το 1982 και τον δίσκο «Θυμήσου».

Το τραγούδι έγραψε ο Τάκης Σούκας και ο Κώστας Κοφινιώτης και τραγούδησε μοναδικά ο Στράτος Διονυσίου.

Από το δεκαετία του ’80 και μέχρι σήμερα δεκάδες λαϊκοί τραγουδιστές έχουν πει το συγκεκριμένο κομμάτι τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις όσο και σε δισκογραφικές δουλειές του.

Ο Άγγελος ερμήνευσε ακόμα το «Αγάπη επικίνδυνη»  του Αντώνη Ρεπάνη σε στίχους Δημήτρη Γκούτη.

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο «Στράτος Διονυσίου» του 1969.

Ο Στέλιος Διονυσίου, με φωνή που μοιάζει πολύ στον πατέρα του, επέλεξε δύο ακόμα κομμάτι που έχουν αγαπηθεί πολύ.

«Κύριος ήρθα και κύριος φεύγω» του Τάκη Μουσαφίρη και το μοναδικό «Μας υποχρέωσες» από το 1989 σε στίχους Σπύρου Γιατρά και μουσική Αλέκου Χρυσοβέργη.

«Εγώ θα σου δείξω το δρόμο, μην τύχει ποτέ και χαθείς…». Ο Στέλιος ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου και μαζί με τον Άγγελο μας θυμίζει ένα ακόμα μεγάλο τραγούδι που αγαπήσαμε με το φωνή του πατέρα τους.

«Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα» στη συνέχεια από τον Άγγελο Διονυσίου. Ένα κομμάτι που έχουν λατρέψει όλοι οι Έλληνες όποιο είδος μουσικής και αν ακούν. Στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, ένα αχτύπητο δίδυμο που έχει χαρίσει στην ελληνική μουσική δεκάδες επιτυχίες.

Άκης Πάνου αμέσως μετά και «Του κόσμου το περίγελο» από το 1970 αλλά και «Εγώ καλά σου τα ‘λεγα» από το 1972.

Ένα ιστορικό τραγούδι, μια επιτυχία που δεν σταμάτησε ποτέ να συγκινεί και να τραγουδιέται ερμήνευσε ο Άγγελος και ο Στέλιος Διονυσίου.

Το τραγούδι από την ιστορική ταινία «Ορατότης Μηδέν» με τον Νίκο Κούρκουλο σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου άφησε ιστορία στην ελληνική μουσική αλλά και τον κινηματογράφο.

Την τεράστια επιτυχία της δεκαετία του ’90, το «Ένα λεπτό περιπτερά» είπε φανερά συγκινημένος ο Στέλιος Διονυσίου.

Το τραγούδι σε μουσική Τάκη Μουσαφίρη και στίχους Μαριανίνας Κριεζή κυκλοφόρησε το 1990 στο δίσκο «Ποιος άλλος», τον τελευταίο του μεγάλου τραγουδιστή.

Ο θάνατος του Στράτου Διονυσίου ήρθε ξαφνικά στη μέση των ηχογραφήσεων και έτσι ο δίσκος ολοκληρώθηκε από τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια ο Άγγελος Διονυσίου τραγούδησε το «Ποιος το είπε για τους μάγκες» και ο Στέλιος «Το παιδί με τα γυαλιά».

Sports in

Ο νέος… Χάαλαντ: Το wonderkid που έχει «τρελάνει» την Άρσεναλ και τον Αρτέτα (vids)

Κίνηση για την απόκτηση του επιθετικού της Λειψίας, Μπέντζαμιν Σέσκο, θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι όπως όλα δείχνουν η Άρσεναλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024