Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Πότε μπορούν να γίνουν «επικίνδυνες»

Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Πότε μπορούν να γίνουν «επικίνδυνες»

Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για τις σεξουαλιές φαντασιώσεις.

Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για τις σεξουαλιές φαντασιώσεις.

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, σύμφωνα με το tlife.gr είναι ένα μέρος του σεξουαλικού παιχνιδιού που δημιουργεί διέγερση και ενισχύει την ηδονή. Μέσα από αυτές το άτομο νιώθει ελεύθερο να προσπεράσει τα όρια του πραγματικού και “ταξιδεύει” με τη φαντασία του βιώνοντας το περιεχόμενο μιας ερωτικής σκηνής που το ίδιο δημιουργεί και προσαρμόζει με βάση τα δικά του γούστα.

Για πολλούς είναι ταμπού

Οι εικόνες μπορεί να είναι δημιούργημα της φαντασίας και μόνο, μπορεί όμως να εμπνέονται κι από την πραγματικότητα. Για πολλούς ωστόσο βιώνονται πολύ ενοχικά και δυσκολεύονται όχι μόνο να μιλήσουν για αυτές αλλά πολλές φορές προβληματίζονται και που υπάρχουν. Παρόλη την απελευθέρωση της εποχής που διανύουμε, εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού για πολλούς. Δύσκολα τις μοιράζονται με τους συντρόφους τους, από ντροπή, ενοχή αλλά και το φόβο των ενδεχόμενων χαρακτηρισμών που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα τους στα μάτια του ερωτικού παρτενέρ. Τα πάντα εξαρτώνται από την οικειότητα που υπάρχει στη σχέση, αλλά και από την προσωπικότητα του καθενός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν ένα υγιές κομμάτι του σεξουαλικού παιχνιδιού, ενώ αντίθετα η έλλειψή τους συχνά προσδιορίζει την καταπιεσμένη ή την μη ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα του ατόμου.

Ορισμένες φαντασιώσεις παρουσιάζουν “ιδιαιτερότητες” στο περιεχόμενό τους κι αυτό μπορεί να φοβίζει και να ανησυχεί κάποιους, γιατί μπορεί να συγκρούονται με την προσωπική ιδεολογία του ατόμου, τις αξίες του και τις αντιλήψεις που έχει για το σεξ.

Όπως και να ‘χει οι φαντασιώσεις είναι δημιούργημα του μυαλού μας και “συμβαίνουν” στο πιο ασφαλές μέρος. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας -κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να σκεφεί και να φανταστεί οτιδήποτε μπορεί να του ενισχύσει την επιθυμία και να τον φτάσει στην απόλυτη κορύφωση. Βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό από όλους. Πολλές φορές παρεμβαίνει η λογική και λειτουργεί περιοριστικά για το ίδιο το άτομο που συνθέτει την ιστορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο μπαίνει στη διαδικασία να αξιολογεί κατά πόσο αυτά που φαντασιώνεται είναι σωστά ή λάθος βάσει των προσωπικών του αντιλήψεων και την κοινωνική αποδοχή.

Κρίνει έως και κατακρίνει -καμιά φορά τον εαυτό του. Τρομάζει. Σοκάρεται. “Λογοκρίνει” τις σκέψεις του. “Ψαλιδίζει” τη φαντασία του παρά τις επισημάνσεις των ειδικών που τονίζουν ότι οι φαντασιώσεις είναι κάτι φυσιολογικό έως και αναγκαίο στην σεξουαλική δραστηριότητα. Και νιώθει ντροπή, ενοχή και φόβο για αυτά που φαντάζεται ή ακόμα μπορεί να επηρεαστεί τόσο ώστε να μην μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα γενικότερα.

Μπορείς να τις μοιραστείς με τον/την σύντροφό σου;

Ένας από τους τρόπους ανανέωσης και φροντίδας της σεξουαλικής ζωής είναι η υγιής και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, και αυτό αφορά και στους δύο. Όταν το ζευγάρι υποστηρίζει τη φαντασία και την ανανέωση στη σεξουαλική ζωή, τότε και οι δύο λειτουργούν άνετα τόσο με τον εαυτό τους όσο και μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το μοίρασμα είναι υγιές και ενισχυτικό για την σεξουαλική τους ζωή. Αυτό συμβαίνει όταν:

-Και οι δύο αποδέχονται τις φαντασιώσεις ως ένα μέρος της ερωτικής απόλαυσης

-Όταν υπάρχει το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για ικανοποίηση

-Υπάρχει αποδοχή και ελευθερία στην έκφραση πάντα όμως στα πλαίσια που δεν θίγεται κάποιος από τους δύο

-Όταν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών

-Όταν δεν κλονίζεται συναισθηματικά η σχέση και δεν προκαλούνται προβληματισμοί ή επικριτικά σχόλια.

Για να βρει ωστόσο υγιές έδαφος η σεξουαλική φαντασίωση, αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει καλή επικοινωνία στο ζευγάρι και εξοικείωση.

Σε περιπτώσεις βέβαια που η φαντασίωση τείνει να γίνει εμμονή και η ανάγκη είναι να πάρει πραγματική υπόσταση το σενάριο που διεγείρει κάποιον, τα πράγματα αλλάζουν.

Τα φανταστικά σενάρια δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τις πραγματικές προτιμήσεις του ατόμου. Το περιεχόμενό τους βοηθά στη διέγερση και τη σεξουαλική κορύφωση, παραμένει στο πλαίσιο του παιχνιδιού, της σκέψης και της φαντασίας και δεν γίνεται πράξη.

Τίποτα δεν μπορεί να είναι ανήθικο, ανεπίτρεπτο, χυδαίο και προσβλητικό εφόσον έχει θέση στη φαντασία και δεν καταλήγει ως συμπεριφορά στην πραγματικότητα. Στην πραγματική τους διάσταση τα σεξουαλικά παιχνίδια χρειάζονται συνέναιση και από τους δύο και αναμφισβήτητα οφείλει ο καθένας να σεβαστεί και να μην παραβιάζει τις προτιμήσεις και τα όρια του άλλου.

Να θυμάστε…
Οι φαντασιώσεις κάθε ανθρώπου είναι μέρος της ωριμότητά του και τρόπος ολοκλήρωσης της σεξουαλικότητάς του. Ο τρόπος που βιώνει ο καθένας το σεξ είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Μέσα από αυτές δεν κρίνεται η ποιότητα και το ήθος. Άλλωστε αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος εκκίνησης στο σεξουαλικό παιχνίδι αλλά και μεγιστοποίησης της σεξουαλικής απόλαυσης κατά τη διάρκεια.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024