Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τα χαρτιά υγείας και η οικονομία

ΗΠΑ: Τα χαρτιά υγείας και η οικονομία

Εκρηκτική αύξηση καταγράφεται στην τιμή του χαρτοπολτού

Το φαινόμενο, με τον κόσμο να στοκάρει χαρτιά υγείας σε κάθε κρίση και κυρίως εν μέσω πανδημίας δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Στην παρούσα φάση ωστόσο, συνδυάζεται με μία ακόμα παράμετρο: την αύξηση της τιμής.

Κι αυτό γιατί η τιμή του χαρτοπολτού καταγράφει πολύ σημαντική αύξηση.

«Δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές», δήλωσε ο Brian McClay , αναλυτής της βιομηχανίας χαρτοπολτού.

«Είναι ανήκουστο» είπε, προσθέτοντας ότι οι τιμές του χαρτοπολτού αυξήθηκαν από 606 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Σεπτέμβριο σε πάνω από 907 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο, δήλωσε ο McClay.

Σε τι οφείλεται η αύξηση

Ο McClay υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η ανάκαμψη στην Κίνα, του μεγαλύτερου αγοραστή πολτού στον κόσμο αλλά και οι καθυστερήσεις στις παγκόσμιες μεταφορές.

Οι κατασκευαστές αγοράζουν χαρτοπολτό στην ανοιχτή αγορά και στη συνέχεια τον χρησιμοποιούν για να φτιάξουν χαρτί υγείας και άλλα προϊόντα από χαρτί.

Περίπου το 70% του χαρτοπολτού που αγοράζουν οι αμερικανοί καταναλωτές για χαρτί υγείας προέρχεται από τη Βραζιλία, δήλωσε ο McClay και ακολουθεί περίπου το 30% από τον Καναδά.

Ο πολτός είναι το τελευταίο παράδειγμα από μια σειρά ελλείψεων, που πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ, μαζί με την ξυλεία γενικότερα, τον χάλυβα, τα τσιπ υπολογιστή,  το χλώριο, ακόμη και  εργατικό δυναμικό.

Η Consumer Brands Association, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αυξανόμενες τιμές ξυλοπολτού επηρεάζουν το κόστος παραγωγής χαρτιού υγείας.

Οι τιμές του χαρτιού υγείας αυξήθηκαν κατά 15,6% κατά τη διάρκεια των 52 εβδομάδων που έληξαν την 1η Μαΐου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς της Nielsen IQ, οι οποίες παρακολουθούν τα δεδομένα σημείων πώλησης από τους λιανοπωλητές.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024