Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένα βήμα πριν τις υπογραφές για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

Ένα βήμα πριν τις υπογραφές για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία για την από κοινού παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών φέρεται να ήρθαν Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως τονίζεται, οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς από το 2040 και έπειτα.

Εμπόδιο τα δικαιώματα

Το βασικότερο σημείο διαφωνιών, το οποίο αποτελούσε εμπόδιο στην οριστική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες, ήταν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα του ερευνητικού τμήματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, η ισότιμη συμφωνία για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καταρτίσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου κατάλογο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για το μελλοντικό αεριωθούμενο, διευκρινίζοντας ποια θα είναι ανοικτά για να χρησιμοποιηθούν από όλους και ποια θα παραμείνουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι εταιρείες Dassault Aviation, Airbus και Indra συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την έναρξη της αντικατάστασης των γαλλικών Rafale και των γερμανοϊσπανικών Eurofighters από το 2040 και το επόμενο βήμα της ανάπτυξης αναμένεται να κοστίσει συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024