Ο ηθοποιός Περικλής Αλμπάνης σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε μεταξύ άλλων για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών βίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το θέατρο θα πληγεί ή ήταν ένα σημείο των καιρών και θα ξεχαστεί με το χρόνο;

Όχι, δεν θα πληγεί το θέατρο, ίσα-ίσα, νομίζω ότι το θέατρο θα βγει πιο δυνατό. Αυτό που θα γίνει, επειδή μερικοί είχαν την εξουσία στα χέρια τους, τώρα ο άλλος θα σκεφτεί πάρα πολύ να κάνει τα ίδια πράγματα που έκαναν άλλοι συνάδελφοι.

Υπήρχαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις παλαιότερα, τότε που ξεκινούσες τα επαγγελματικά σου βήματα στη υποκριτική;

Στο ξεκίνημά μου, στη Αθήνα, γνώρισα την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Παρενοχλήσεις βέβαια, γίνονταν.

Γιατί δεν είδαν το φως της δημοσιότητας;

Γιατί το θεωρούσαν δεδομένο αυτό που γινόταν. Οι κοπέλες ή οι άντρες σ’ αυτή τη φάση, άλλοι το δέχονταν κι άλλοι όχι. Το θεωρούσαν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει, αυτό ήταν de facto από τη προηγούμενη γενιά. Αυτά που ακούγαμε από τους προηγούμενους γίνονταν και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπήρχαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις από ηθοποιούς παλαιότερης γενιάς, ότι έπρεπε να γίνει αυτό…άλλος είχε κρεβάτι μέσα στο καμαρίνι του.

Μιλάς για σπουδαίους πρωταγωνιστές και μεγάλα ονόματα;

Σωστά… Και τη “σκυτάλη” την πήραν οι πιο νέοι μετά, η γενιά η δική μου, έτσι γινόταν. Είχα και μαρτυρίες από γυναίκες συναδέλφους, ότι ο “τάδε”, μου έκανε “αυτό”, ο “τάδε” μου έκανε “εκείνο”, ήταν σαν… κατεστημένο. Οι μαρτυρίες αυτές ήταν όπως ήθελε να τις κατασκευάσει αυτή που μου το έλεγε, για παράδειγμα ότι δεν ενέδωσε, αλλά και να είχε ενδώσει, αυτό δεν το ξέρει κανένας. Δε νομίζω να συνδέεται η πορεία μιας κοπέλας ή ενός άντρα, στο ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έκανε καριέρα, ή όχι, δεν συμβαίνει, αυτό είναι υπερβολή. Αν υπήρχε ταλέντο, θα έβγαινε στην επιφάνεια. Η εξουσία είναι πολύ γλυκιά και πολλές φορές την εκμεταλλεύονται, γίνεται κατάχρηση, κι αυτό ίσως αλλάξει.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τι έλεγε για τα θέματα αυτά;

Η Αλίκη δε μιλούσε πάνω σ’ αυτό το θέμα, όχι, ποτέ. Η Αλίκη είχε την άποψη ότι πρέπει να ελίσσεσαι στον χώρο, να είσαι έξυπνος.

Πώς βλέπεις την τηλεόραση;

Ωραία μυθοπλασία, δουλειές υπάρχουν, ο κόσμος δεν έχω εικόνα αν βλέπει τηλεόραση. Εγώ, κατά καιρούς βλέπω τηλεόραση, όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά βλέπω να γίνονται καλές δουλειές.

Πώς συνδυάζεις οικογένεια και καριέρα ένας άντρας;

Τώρα τα παιδιά είναι μεγάλα, όταν ήταν μικρά, κι έχεις τους ρόλους διακριτούς μέσα στον χώρο και ξέρει ο καθένας ποιο ρόλο παίζει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πολλές φορές μου έλειπαν τα παιδιά μου, αλλά είχα την ευχαρίστηση ότι τα νοιάζομαι και τρέχω γι’ αυτά, τους έδινα την ασφάλεια αυτή τρέχοντος εγώ…Ήμουν ευχαρι­στημένος για τον λόγο αυτό.

Σε φαντάζεσαι σε ρόλο παππού;

Όχι ακόμα, δεν ξέρω, “δεν το ’χω” ακόμα, αισθά­νομαι πολύ παιδί, αργότερα μπορεί, τώρα όχι, θα μου έρθει λίγο βαρύ…(γέλια). Ας είναι καλά τα παιδιά μου, κι ό,τι αποφασίσουν να κάνουν όλα είναι καλοδεχούμενα. Η ζωή είναι ένας κύκλος, τι άλλο;

Πηγή: Λοιπόν

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο