Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας πλωτός «Wall-E» θα προστατεύει τα θαλασσοπούλια

Ένας πλωτός «Wall-E» θα προστατεύει τα θαλασσοπούλια

Μια συσκευή ενδέχεται να σώζει κάθε χρόνο τις ζωές χιλιάδων πτηνών

Κάθε χρόνο, «άτακτα» θαλασσοπούλια, ψάχνοντας για τροφή στις παγκόσμιες θάλασσες καταλήγουν να μπλέκονται στα δίχτυα ψαράδων – και κυρίως στα λεπτά δίχτυα που χρησιμοποιούν τα μικρά ιχθυοτροφεία. Η συνέχεια, εξαιρετικά δυσάρεστη: Ανήμπορα να ξεμπλεχτούν, τα πτηνά αφήνουν την τελευταία τους πνοή κάτω από το νερό.

Η λύση στο πρόβλημα; Ενδεχομένως, ένα θαλάσσιο… σκιάχτρο, το οποίο όμως δεν έχει την παραδοσιακή όψη που έχουμε συνηθίσει, αλλά θυμίζει τον… Wall-E, τον διάσημο χαρακτήρα animation.

Η συσκευή, γνωστή ως «πλωτά μάτια που ξεπροβάλλουν» (LEB) αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μηχανικούς της Fishtek Marine και δοκιμάστηκε στην Ακτή Κουντέμα, στο νησί Σααρεμάα της Εσθονίας, σε αγριόπαπιες. Τα φωτεινά της μάτια και οι αργές της κινήσεις δρουν ως φυσικό απωθητικό που αποτρέπουν τα θαλασσοπούλια από το να πλησιάσουν και να μπλεχτούν σε δίχτυα ψαράδων.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science, οι επιστήμονες της BirdLife International και της Εσθονικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, διαπίστωσαν ότι η συσκευή μειώνει τους αριθμούς των πτηνών κατά 25% σε ακτίνα 50 μέτρων από το σκιάχτρο.

Ο Γιαν Ρούξελ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και project officer στο θαλάσσιο πρόγραμμα της BirdLife International δήλωσε: «Δυστυχώς τα θαλασσοπούλια ενδέχεται να πνιγούν αν μπλεχτούν στα δίχτυα. Πιστεύαμε ότι αν μειώσουμε τις πιθανότητες να πλησιάσουν πολύ κοντά σε αυτά, θα αποτρέπαμε αυτές τις φονικές αλληλεπιδράσες».

μετά από 250 ώρες παρατήρησης, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συσκευές LEB μπορούσαν να μειώσουν τα σμήνη των αγριόπαπιων κατά 20-30% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πλωτά σκιάχτρα. Τα πτηνά επέστρεψαν στην περιοχή μετά την απομάκρυνση της συσκευής, πράγμα που δείχνει ότι η παρουσία της δεν λειτουργεί με ισόβια εξορία τους από το σημείο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η συσκευή, που προς το παρόν βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, θα δοκιμαστεί σε μικρές ιχθυοκαλλιέργειες και εντέλει θα σώζει χιλιάδες θαλασσοπούλια κάθε χρόνο.

Ο Ρούξελ σημείωσε: «Έχουν γίνει πολλές, πολλές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση. Τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για διαφορετικές ιχθυοκαλλιέργειες και είδη, επομένως θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και να εξερευνήσουμε μια ιδέα που θα λειτουργούσε πάνω από το νερό, αντί για κάτι υποβρύχιο».

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η άμεση αντιμετώπιση των θαλασσοπουλιών θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και έχουμε αποδείξει μέσα από άλλα προγράμματα ότι η συνεργασία με τους αλιείς μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα».

«Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πτηνά σε απόσταση από τα δίχτυα, αν δεν βουτούν πολύ κοντά τους, ο κίνδυνος να μπλεχτούν μέσα τους μειώνεται».

Σύμφωνα με έρευνα, τουλάχιστον 400.000 πτηνά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή μπλέχτηκαν σε δίχτυα.

Ο Δρ. Άλεξ Μποντ, κύριος επιμελητής πτηνών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δήλωσε ότι είναι «πολύ υποσχόμενο» να βλέπεις τέτοιες συσκευές να χρησιμοποιούνται για την μείωση αυτού του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στον Guardian: «Η ιδέα ότι μπορείς να τοποθετήσεις κάτι που μοιάζει με τον Wall-E ή κάποιον άλλο χαρακτήρα από animation για να απομακρύνεις τα πτηνά από τα σημεία στα οποία κινδυνεύουν από τα δίχτυα είναι εξαιρετική».

Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μέθοδοι για τον ίδιο σκοπό, μεταξύ άλλων και λάμπες LED «σχεδόν στο σχήμα μπανάνας» που επικολλούνταν επάνω στα δίχτυα. Όμως, όπως τονίζει ο Μποντ, η συσκευή με τα γουρλωτά μάτια έχει το επιπλέον προσόν του χαμηλού κόστους.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024