Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τα εργασιακά, έρχεται νέος «πόλεμος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης» για τις ανταποδοτικές επικουρικές συντάξεις

Μετά τα εργασιακά, έρχεται νέος «πόλεμος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης» για τις ανταποδοτικές επικουρικές συντάξεις

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Global Boardroom» της εφημερίδας Financial Times, μιλώντας ανοιχτά για μερική ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει – μετά την μεταρρύθμιση για τα εργασιακά – και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Global Boardroom» της εφημερίδας Financial Times.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για μερική ιδιωτικοποίηση, αναφέροντας ότι «μία δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που πρέπει να γίνει, αφορά το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο θέλουμε μερικώς να ιδιωτικοποιηθεί».

Σημείωσε ότι αυτό που εξηγεί η κυβέρνηση στους νέους (σ.σ. ασφαλισμένους) είναι ότι «θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά την επικουρική σύνταξή τους» και εξήγησε πως «είναι καλύτερο να γνωρίζεις πόσα χρήματα βάζεις στην άκρη για τη σύνταξή σου, καθώς προχωρώντας σταδιακά, δημιουργείται και μία επιπλέον δεξαμενή χρημάτων, που θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Σε πρώτη φάση θα είναι μικρή», όπως είπε, «αλλά σε βάθος 10, 20 ετών, θα έχει σαφώς μεγαλύτερο αποτύπωμα».

Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, καθώς είναι δύο ξεχωριστά πράγματα.

Τσακλόγλου: Οι εισφορές θα επενδύονται για το «αυγάτισμα του κουμπαρά»

Ευρύτατο κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης είχε προαναγγείλει με άρθρο του ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως ανέφερε σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής «Επί του… περιστυλίου!», το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό, θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου θα κατευθύνονται και θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού «κουμπαρά».

Ο κάθε πολίτης θα έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεων των επενδύσεών του, μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης από το κινητό ή και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε ότι το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων, που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η/1/22 και προαιρετικό για τους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Ο υφυπουργός Εργασίας, επικαλούμενος τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών (το 2030, η Ελλάδα αναμένεται να είναι η πιο γερασμένη ευρωπαϊκή χώρα ξεπερνώντας την Ιταλία), επεσήμανε ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, η διαγενεακή αλληλεγγύη και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας.

«Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα επενδύονται με σκοπό το «αυγάτισμα» του προσωπικού κουμπαρά, την αύξηση του σωρευμένου ποσού και τελικά την αύξηση της απονεμόμενης σύνταξης», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση στοχεύει στην εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα κάθε διακριτού ασφαλιστικού συστήματος».

Χατζηδάκης: Ο εργαζόμενος θα επιλέγει το ρίσκο

«Είναι μια θετική κίνηση, κυρίως για την νέα γενιά και είναι ακόλουθη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ», δήλωσε για τις ανταποδοτικές επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Και ενώ η αντιπολίτευση μιλά για «τζόγο» και νέο «Χρηματιστήριο» (σ.σ. 1999), ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι, στις περισσότερες χώρες, εισάγονται πλέον στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε, πάντως, ότι «είναι σαν να δημιουργείται ένας προσωπικός κουμπαράς, με επενδύσεις κάποιων χρημάτων, εγγυημένες επενδύσεις μικρού ή μεσαίου ή μεγάλου ρίσκου, που θα αποδώσουν χρήματα και μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Ο εργαζόμενος θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει, αναλαμβάνοντας και ένα σχετικό ρίσκο, το τελικό ύψος της επικουρικής σύνταξής του, το οποίο θα δίνεται πέραν του εγγυημένου ποσού της σύνταξης».

Και κατέληξε ότι «δεν μιλάμε για κύριες συντάξεις, ούτε για υφιστάμενους συνταξιούχους», αφού η «ανταποδοτική σύνταξη» θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2022 και θα αφορά ασφαλισμένους «που είναι κάτω από 35 ετών»

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024