Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρση lockdown: Ανοιξε η εστίαση, τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες - Ολο το χρονοδιάγραμμα

Αρση lockdown: Ανοιξε η εστίαση, τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες – Ολο το χρονοδιάγραμμα

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα είναι πλέον το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά ο τουρισμός από τις 15 Μαίου. Ωστόσο, πάντα επικρατεί αγωνία για την πορεία της πανδημίας και για το πόσο αυτή η χαλάρωση των μέτρων θα προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

To πρώτο βήμα για την «απελευθέρωση» έγινε με το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν σε καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια προκειμένου να θυμηθούν πώς ήταν πριν από το lockdown. Χωρίς παρατράγουδα και με τήρηση κατά γενική ομολογία των κανόνων, αν και σε μερικές περιπτώσεις, μόλις έκλεισαν τα μαγαζιά στις 11 το βράδυ, πλημμύρισαν οι πλατείες από κόσμο που κρατούσε ένα ποτό στο χέρι και συνέχιζε τη διασκέδαση.

Υπολογίζεται ότι χθες άνοιξαν πάνω από το 50% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 3 στα 10 καταστήματα περίπου επέλεξαν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά.

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα είναι πλέον το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά ο τουρισμός από τις 15 Μαίου. Ωστόσο, πάντα επικρατεί αγωνία για την πορεία της πανδημίας και για το πόσο αυτή η χαλάρωση των μέτρων θα προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί. Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από τις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. «Δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή καφέ, τα οποία λειτουργούν από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους και έως τις 10:45 το βράδυ, θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Τα επόμενα βήματα

Και τώρα ο κωδικός… άνοιγμα των πάντων. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί:

  • Μια εβδομάδα μετά την εστίαση, στις 10 Μαΐου, σειρά παίρνει το άνοιγμα των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια).Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.
  • Στις 15 Μαίου το άνοιγμα του τουρισμού οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.
  • Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες. Την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών για τα ψώνια με μήνυμα στο 13032.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23:00 και λήγει στις 05:00 τα ξημερώματα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024