Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Κι άλλη επιστολή με σφαίρες - Παραλήπτης αυτήν τη φορά ο Θαπατέρο

Ισπανία: Κι άλλη επιστολή με σφαίρες – Παραλήπτης αυτήν τη φορά ο Θαπατέρο

Συνεχίζεται η αποστολή απειλητικών σημειωμάτων με σφαίρες σε πολιτικούς της Ισπανίας. Ο πρώην πρωθυπουργός Θαπατέρο είναι ο τελευταίος παραλήπτης. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ενόψει των περιφερειακών εκλογών στην Μαδρίτη όπου η συμμετοχή του ακροδεξιού Vox έχει πολώσει περαιτέρω το κλίμα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατήγγειλε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα αλλά και η επικεφαλής της ισπανικής χωροφυλακής, η Μαρία Γάμεθ, έλαβαν επιστολές με απειλές κατά της ζωής τους που περιείχαν σφαίρες.

Στη συνέχεια ο κατάλογος πολιτικών αξιωματούχων που έγιναν παραλήπτες αντίστοιχων επιστολών μεγάλωσε. Στη λίστα προστέθηκε η δεξιά πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο και φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές, που αρχικά είχε καταγγείλει αρχικά την πολιτική αξιοποίηση των απειλών που προσπαθούσε, κατ’ αυτήν, να κάνει η αριστερά, μιλώντας για «τσίρκο».

Τελευταίος στη λίστα ο πρώην πρωθυπουργός με τους Σοσιαλιστές Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ισπανικών ταχυδρομείων και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «εντόπισαν μία κάρτα που είχε παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και η οποία περιείχε δύο πιθανούς κάλυκες πυροβόλου όπλου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

«Καταδικάζω απερίφραστα την απειλή προς τον πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο. Αυτές οι σφαίρες στοχοθετούν τη συνύπαρξή μας, στοχεύουν τη δημοκρατία. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο του μίσους, που καταφέρεται απευθείας εναντίον των αξιών μας. Να μην επιτρέψουμε την οργή να εγκατασταθεί στην κοινωνία», έγραψε στο Twitter ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το περιστατικό.

Η υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, η Ρέγες Μαρότο,είχε λάβει κι αυτή φάκελο που περιείχε «ματωμένο μαχαίρι», πάντως, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, αποστολέας αυτής της τελευταίας επιστολής διαπιστώθηκε πως είναι πρόσωπο με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στο κέντρο της αντιπαράθεσης το ακροδεξιό Vox

Οι απειλητικές επιστολές ηλέκτρισαν την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των περιφερειακών εκλογών, με την ισπανική αριστερά, πίσω στις δημοσκοπήσεις, να τοποθετεί τον αγώνα εναντίον της άκρας δεξιάς στην καρδιά της πολιτικής μάχης.

Οι σφαίρες που έλαβε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ήταν από τουφέκι εφόδου που χρησιμοποιούσε ο ισπανικος στρατός επί Φράνκο την περίοδο από το 1960 ως το 1980.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Έστειλαν απειλητικό σημείωμα με σφαίρες στον Πάμπλο Ιγκλέσιας ηγέτη του Podemos

Το ακροδεξιό Vox που συμμετέχει στις εκλογές δεν έχει καταδικάσει την αποστολή απειλητικών επιστολών, και το κλίμα πολώνεται.

Την Παρασκευή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αποχώρησε από ραδιοφωνική συζήτηση όταν η υποψήφια του κόμματος της άκρας δεξιάς, η Ροθίο Μοναστέριο, αμφισβήτησε πως οι απειλές είναι αυθεντικές.

Χθες Τρίτη, οι Σοσιαλιστές κάλεσαν να σχηματιστεί «υγειονομική περίμετρος» για να εμποδιστεί το Vox να μπει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Μαδρίτης καθώς, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, η Ισαβέλ Δίας Αγιούσο ίσως χρειαστεί τη στήριξη της άκρας δεξιάς για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024