Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επανάσταση του 5G: Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ εξηγεί με απλό τρόπο πώς θα αλλάξει τον κόσμο

Η επανάσταση του 5G: Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ εξηγεί με απλό τρόπο πώς θα αλλάξει τον κόσμο

Μπορεί το 5G να μην φέρει τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που οραματιζόταν η επιστημονική φαντασία, όμως είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα αυτόνομα οχήματα – μαζί με ένα πλήθος άλλων καινοτομιών που παρουσιάζονται στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE

Στα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE«Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», το πλάνο ανοίγει και βρισκόμαστε σε ένα γραφείο της δεκαετίας του 1990. Οι μικροσκοπικές κι όμως ογκώδεις οθόνες, ο ξεχασμένος συριγμός που έβγαζαν τα πρώτα modem κατά τη σύνδεσή τους στο internet, τα πρώτα, καθόλου έξυπνα κι όμως απολύτως επαναστατικά κινητά τηλέφωνα, μοιάζουν πλέον με απολιθώματα – και μας θυμίζουν πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μας στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Μια τέτοια αλλαγή επιφυλάσσει και η είσοδος του δικτύου 5G στις ζωές μας.

Ποτέ δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος μιας τεχνολογικής επανάστασης πριν αυτή αρχίσει να μεταβάλλει την καθημερινότητά μας. Και τώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μεταφράζουν το 5G απλώς ως «internet υψηλότερων ταχυτήτων». Όμως είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Και ανοίγει ένα μέλλον με ανεξάντλητες δυνατότητες.

Μια πρώτη γεύση αυτής της «μεγάλης εικόνας» μπορούμε να πάρουμε παρακολουθώντας τη σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE: Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, έγκριτοι επιστήμονες και επαγγελματίες μας εξηγούν με απλό και κατανοητό τρόπο τις διαφορές, τη λειτουργία και τις προεκτάσεις που έχει για την κοινωνία μας το 5G.

Στα επόμενα επεισόδια, οι απεριόριστες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας θα γίνουν ακόμη πιο «χειροπιαστές». «Έξυπνες» πόλεις που σέβονται το περιβάλλον, ασφαλείς μετακινήσεις με αυτόνομα οχήματα, ανοιχτή πρόσβαση στην εκπαίδευση, απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών σε πραγματικό χρόνο, μεγαλύτερη προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες, είναι μόνο μερικές από τις καινοτομίες που θα δούμε να εντάσσονται στην καθημερινότητά μας, καθώς τα δίκτυα 5ης γενιάς εξαπλώνονται και ενισχύονται.

Ένα μέλλον όπως δεν το είχαμε φανταστεί

Στην πλήρη της ανάπτυξη η τεχνολογία 5G, που είναι μία από τις ταχύτερες και αξιόπιστες που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, θα αλλάξει θεαματικά κάθε πτυχή της ζωής μας, επιτρέποντας την παροχή και διαχείριση νέων, διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Και η λέξη «συσκευές» συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από τον υπολογιστή μέχρι το αυτοκίνητο και το… ψυγείο μας.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο 5G θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ακόμη και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, έχοντας μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Η πιο εντυπωσιακή διαφορά με το σήμερα, ωστόσο, αφορά την ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης (latency) που θα αγγίξει το 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό αυτό το χαρακτηριστικό; Το πρώτο επεισόδιο της σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE το εξηγεί καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς.

Αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, animation και γραφικά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα πάντα γύρω από το 5G και να προετοιμαστούμε για τον κόσμο του μέλλοντος – ακόμη και αν έχουμε τελειώσει την… θεωρητική κατεύθυνση.

Μαθαίνοντας από τον πλέον κατάλληλο

Δεν είναι τυχαίο που η COSMOTE ανέλαβε τον ρόλο του «δασκάλου» στο ζήτημα του 5G. Αφότου έγινε η πρώτη εταιρεία που διέθεσε εμπορικά στην Ελλάδα υπηρεσίες 5ης γενιάς, έχει ήδη κατορθώσει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο 5G, με πληθυσμιακή κάλυψη που αγγίζει το 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ επεκτείνεται συνολικά σε 17 ελληνικές πόλεις (Αθήνα-Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Νάουσα, Σέρρες).

Μέχρι το τέλος του 2021, στόχος είναι να έχει επιτευχθεί πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που θα ξεπερνά το 50%, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη περισσότερες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Πώς μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στο δίκτυο 5G;

Αν είστε συνδρομητής της COSMOTE, είτε ως ιδιώτης είτε ως επιχείρηση, έχετε πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Το μόνο προαπαιτούμενο είναι να χρησιμοποιείτε μια συσκευή που να υποστηρίζει την τεχνολογία 5G και να έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE.

Για να είστε σίγουροι ότι η συσκευή σας περιλαμβάνεται στις πιστοποιημένες 5G συσκευές, μπορείτε να ελέγξετε εδώ τη σχετική λίστα. Όμως οφείλουμε να προειδοποιήσουμε: Ίσως σας πάρει λίγο χρόνο, αφού χάρη στη συνεργασία της με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, η COSMOTE διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων συσκευών.

Ανακαλύψτε τα πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE εδώ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024