Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
GNTM: Πρόστιμο στην παραγωγή για την Ελαφόνησο - Έρευνα και από εισαγγελέα

GNTM: Πρόστιμο στην παραγωγή για την Ελαφόνησο – Έρευνα και από εισαγγελέα

Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στην παραγωγή του GNTM για το γύρισμα στην Ελαφόνησο. Εισαγγελέας ερευνά και ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Η Περιφέρεια Ποελοποννήσου επέβαλε στην παραγωγή του GNTM πρόστιμο 3.000 ευρώ για το «ράλι» στις αμμοθίνες στην Ελαφόνησο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 7 Δεκεμβρίου προβλήθηκε επεισόδιο της εκπομπής το οποίο είχει γυριστεί τον Οκτώβριο στην Ελαφόνησο. Μετά την προβολή προκλήθηκε σάλος καθώς φαινόταν δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού και ένα αυτοκίνητο να κινούνται με ταχύτητα πάνω σε αμμόλοφους. Μόνο που το συγκεκριμένο μέρος προστατεύεται ως οικότοπος τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία.

Μετά τις αντιδράσεις υπήρξε απάντηση των υπηρεσιών, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να ζητά να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά από εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος Λακωνίας επέβαλλε στην εταιρεία παραγωγής πρόστιμο 3.000 ευρώ, για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επιπλέον, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, η υπόθεση έχει φτάσει και στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών Γυθείου, που έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για ενδεχόμενη επιβολή και ποινικών κυρώσεων.

Η υπόθεση αυτή είναι πολύ πιθανόν να αφορά και τον δήμο Ελαφονήσου, καθώς είχε αναλάβει για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς (όπου υπάγεται και η περιοχή Natura της Ελαφονήσου) την επιτήρηση του συνεργείου του GNTM- και μάλιστα υποστήριξε ότι κάποιες από τις αμμοθίνες χρησιμοποιούνται ως χώρος στάθμευσης το καλοκαίρι. Γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δείχνει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος.

Για την εξέλιξη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν υποβάλλει και αναφορά στον εισαγγελέα. Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το χαμηλό πρόστιμο που επιβλήθηκε.

«Η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, που σε αυτή την περίπτωση δεν αδράνησαν, φέρνει τη συγκεκριμένη εταιρεία προ των ευθυνών της και σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για αντίστοιχες περιβαλλοντικές παραβάσεις στη χώρα μας. Το ύψος του προστίμου που ορίζει η νομοθεσία, ωστόσο, εγείρει εύλογα το ερώτημα πόσο τελικά αποτιμάται η προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών στην Ελλάδα και η ζημιά σε σπάνια και απειλούμενα είδη.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση και ευχόμαστε η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών προς επιβολή όλων των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία, σε συνδυασμό με τη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση, να αποτελέσει μέσο αποτροπής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Πόσο μάλλον όταν πλήθος φυσικών περιοχών δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως οι παραλίες της Ελαφονήσου που δέχονται αφόρητη τουριστική πίεση κατά τους θερινούς μήνες από τη, συχνά δίχως όριο παραχώρησή τους για ομπρέλες και ξαπλώστρες, υποβαθμίζοντας την οικολογική τους ακεραιότητα, αλλά και σημαντικοί οικότοποι σε ορεινές περιοχές, όπως υποαλπικά λιβάδια και εποχικά λιμνία, που γίνονται «στίβος» κίνησης οχημάτων 4χ4 εκτός δρόμων», αναφέρει.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024