Ονομάζεται Σκουφοπετροκλής και αποτελεί εξαιρετική παρατήρηση για την ορνιθοπανίδα όχι μόνο της Λέσβου αλλά και της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μόλις καταγραφή του είδους στη χώρα μας

Ο πλούτος των πουλιών της Λέσβου οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική της θέση, ουσιαστικά στο όριο της Ασίας.

Κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες ένα πραγματικά απρόσμενο είδος.

Ονομάζεται Σκουφοπετροκλής (από το αγγλικό Hooded Wheatear) και αποτελεί εξαιρετική παρατήρηση για την ορνιθοπανίδα όχι μόνο της Λέσβου αλλά και της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μόλις καταγραφή του είδους στη χώρα μας.

Το λατινικό του όνομα είναι Oenanthe monacha, που σημαίνει Οινάνθη (όνομα πουλιού που έδωσε ο ίδιος ο Αριστοτέλης και σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «πουλί των ανθισμένων αμπελιών», δηλαδή πουλί της άνοιξης) η μοναχός.

Είναι είδος επιδημητικό, δε μεταναστεύει δηλαδή παρά μένει μόνιμα στις περιοχές όπου εξαπλώνεται: Ανατολική Αίγυπτο, Νότιο Ισραήλ και Ιορδανία και από εκεί, με μεγάλες περιοχές από όπου απουσιάζει, ανατολικά μέχρι το ΝΔ Πακιστάν.

Τα νεαρά άτομα συχνά εντοπίζονται εκτός περιοχής εξάπλωσης και η καταγραφή της Λέσβου αφορά ένα όντως νεαρό αρσενικό.

Φέτος την άνοιξη παρατηρείται μια εισροή του είδους, όπως λέγεται, στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς έχουν καταγραφεί ήδη τρία άτομα στη νότια Τουρκία (από τα συνολικά έξι που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα), τρία επίσης στην Κύπρο και ένα στο Λίβανο (η πρώτη καταγραφή για τη χώρα).

Η Λέσβος είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη, καθώς αναπαράγονται τρία είδη της οικογενείας των Πετροκλήδων (στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη μόνο ένα), και όλα έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν, ενώ ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική:

  • Σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe) εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη
  • Ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica) εξαπλώνεται μόνο στα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας – με αυτό μοιάζει ο Σκουφοπετροκλής
  • Αμμοπετροκλής (Oenanthe isabellina) εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία και στην Ελλάδα αναπαράγεται μόνο στη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, ενώ παρατηρείται στη νότια Ελλάδα (Κρήτη, Αττική) μόνο, καθώς διέρχεται νωρίτερα την άνοιξη

Οι Πετροκλήδες (Οινάνθες) αναγνωρίζονται από το άσπρο στη βάση της ουράς τους (που έχει όμως μαύρη ταινία στο τελείωμά της) και θα το δούμε μόνο όταν τα πουλιά πετούν ή το αρσενικό κάνει επίδειξη.

Σχετική αναφορά απεστάλη στην Ελληνική Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών, που αξιολογεί τέτοιες παρατηρήσεις και δέχεται ή όχι καταγραφές ενημερώνοντας τον αριθμό των πουλιών που καταγράφονται επίσημα στη χώρα μας – μέχρι σήμερα 456.

Έτσι, τα επίσημα πουλιά στη Λέσβο θα γίνουν 333.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr