Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το Next Generation EU, που στοχεύει να κλείσει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις οικονομίες της Ε.Ε., να προωθήσει τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία και να ενισχύσει το διεθνή ρόλο του ευρώ, αναμένεται σύμφωνα με την  S&P, να ενισχύσει την επόμενη 5ετία  το ελληνικό ΑΕΠ κατά 8,3%  στο συντηρητικό σενάριο και κατά 18,3% στο αισιόδοξο σενάριο.

Το  σχέδιο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο,  είναι υποστηρικτικό για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών κρατών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την αντιστροφή των οικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πάνω από το 37% των επιχορηγήσεων θα διατεθεί σε «πράσινα έργα», με το υπόλοιπο να πηγαίνει σε έργα ψηφιακής μετάβασης, σε επενδύσεις αλλά και σε δράσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και σε μέτρα κοινωνικής συνοχής.

Σε κάθε περίπτωση, οι πόροι του Ταμείου θεωρούνται ως μία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει της προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανάπτυξης, με το μεγαλύτερο μέρος των οικονομολόγων και της αγοράς να εκτιμά μάλιστα πως η ελληνική οικονομία  εισέρχεται πλέον σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο.

Να σημειωθεί πως η  Ελλάδα εντός της ημέρας θα καταθέσει  στην Ευρωπαϊκή Ένωση το εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία του κοροναϊού.

Πηγή:OT

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr