Η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων με παγκόσμια ακτινοβολία μέχρι σήμερα.

«ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μίλητος

παρουσιάζουν

 

Ολυμπία

Η κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων

Το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου.

Η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων με παγκόσμια ακτινοβολία  μέχρι σήμερα.

Μια μοναδική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο που αποπνέουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Το ιερό δάσος, το Στάδιο, ο ναός του Δία, ο βωμός της Ήρας όπου τελείται η αφή της ολυμπιακής φλόγας και όλα τα ανεκτίμητης αξίας μνημεία.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικές πληροφορίες και άγνωστα στοιχεία.

Με τη σφραγίδα των Εκδόσεων Μίλητος.

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή που ονομάζεται και «κοιλάδα των θεών» άνθισε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος της Αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων, η Αρχαία Ολυμπία. Η Ολυμπία ονομαζόταν «Άλτις» δηλαδή Ιερό Άλσος. Στην Αρχαιότητα η κοιλάδα αυτή ήταν κατάφυτη με πεύκα, πλατάνια και αγριελιές, από τις οποίες έφτιαχναν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών γι’ αυτό και το τέμενος του θεού ονομάστηκε «Άλτις», δηλαδή «άλσος». Υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη νεολιθική περίοδο. Αρχικά υπήρξε οικισμός αγροτικός και σταδιακά εξελίχτηκε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με παγκόσμια ακτινοβολία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι έκδηλο σε κάθε σημείο σε τούτο τον τόπο.

Ο υμνητής των νικητών, στους πανελλήνιους μεγάλους αγώνες της Αρχαιότητας, ο Πίνδαρος, αναφερόμενος στην Ολυμπία την αποκαλεί «μητέρα χρυσοστέφανων άθλων και δέσποινα αλήθειας». Οι λέξεις αυτές κλείνουν μέσα τους όλο το μεγαλείο που αποπνέει ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, ο οποίος υπήρξε το λίκνο και η κοιτίδα των πανελλήνιων αγώνων. Εκεί γεννήθηκε η ευγενής άμυλα ανάμεσα σε ελεύθερους ανθρώπους και εκεί το στεφάνι της νίκης, ένα ταπεινό κλαδί ελιάς, γινόταν σύμβολο ακρότατης ευτυχίας για τον νικητή, τη γενιά του και την πόλη του.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr