Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Αυστρία: Μητέρα θύματος τρομοκρατικής επίθεσης προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του κράτους

Αυστρία: Μητέρα θύματος τρομοκρατικής επίθεσης προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του κράτους

Έξι και πλέον μήνες από την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με 4 νεκρούς και 23 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους βαριά, προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας η μητέρα της νεαρής γυναίκας που έπεσε νεκρή από τους πυροβολισμούς του δράστη

Έξι και πλέον μήνες από την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με 4 νεκρούς και 23 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους βαριά, προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας η μητέρα της νεαρής γυναίκας που έπεσε νεκρή από τους πυροβολισμούς του δράστη.

Όπως γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard»,  το Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων της Βιέννης καλείται να εξετάσει στα μέσα Μαΐου την αγωγή που κατέθεσε η μητέρα του θύματος κατά του αυστριακού κράτους, θεωρώντας ότι η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Στην αγωγή έχει υπάρξει ήδη απάντηση από την Αυστριακή Δημοκρατία, η οποία αρνείται υπαιτιότητα και παράτυπη συμπεριφορά εκ  μέρους των κρατικών αρχών, από τις οποίες, όπως τονίζεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είχαν γίνει τότε οι σωστές ενέργειες.

Κατά τη δίκη, θα εξεταστεί και το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης στην ενάγουσα, στην οποία έχει ήδη καταβληθεί ποσό 2.000 ευρώ, η ίδια ωστόσο διεκδικεί 80.000 ευρώ, καθώς μετά την επίθεση, όπως υποστηρίζει, υποφέρει από κατάθλιψη για την οποία χρειάζεται θεραπεία, ενώ έχει υποστεί σημαντική βλάβη από το βαρύ πένθος.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει η λεγόμενη δήλωση προθέσεων, καθώς «με μεγάλη πιθανότητα θα παραμείνουν μετέπειτα και μόνιμες συνέπειες» από την επίθεση, όπως τονίζεται στην αγωγή, και για αυτό απαιτούνται άλλα 20.000 ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν τα έξοδα κηδείας, τα οποία πρέπει να αναλάβει η Αυστριακή Δημοκρατία, τότε η συνολική απαίτηση αποζημίωσης ανέρχεται σε 125.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ράινχολντ Άινβαλνερ, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας στο μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ότι «η Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να αποποιείται της ευθύνης της».

Ο 20χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης, με ισλαμιστικό υπόβαθρο, το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου, στο κέντρο της Βιέννης, αφού άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες, σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών.

Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ, είχε κάνει στην Πλατεία Ντέσιντερ-Φρίντμαν, που υπήρξε ένα από τα σημεία της τρομοκρατικής επίθεσης, τα αποκαλυπτήρια λιτής  αναμνηστικής στήλης από γρανίτη με την επιγραφή «Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στις 2 Νοεμβρίου 2020».

Η τρομοκρατική επίθεση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους  ειδικούς, βαρύ πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων που ζουν στη Βιέννη, η οποία, σχεδόν επί δεκαετίες, έμενε «άθικτη» από παρόμοια χτυπήματα.

Ωστόσο,  ήταν μάλλον απίθανο η Αυστρία να παραμείνει για πάντα «Νησί των ευλογημένων», όπως  χαρακτηριζόταν η χώρα την εποχή του ιστορικού καγκελαρίου της, Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1970 και 1983.

«Κάποιος είχε συχνά την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα συνέβαιναν σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά όχι στη Βιέννη»,  ανέφερε πρόσφατα σε σχετική ανάλυσή του ο γνωστός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Τόμας Ρίγκλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023