Στήριξη στην συμμετοχή ασθενών στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας από την πρόεδρο της σχετικής επιτροπής που τονίζει όμως ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή

Tην συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), υποστηρίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κ. Φλώρα Μπακοπούλου.

Σχετική δήλωση έκανε η κ. Μπακοπούλου σε εκδήλωση με τίτλο «Μελέτες, μεθοδολογία και τεκμηρίωση HTA» που οργάνωσε η ΕΛ.Ε.Φ.Ι. την Πέμπτη 23 Απριλίου 2021, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή των ασθενών στις συγκεκριμένες διαδικασίες ως «ένα πολύ χρήσιμο μέτρο» και επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μία πολιτική απόφαση προκειμένου να προσαρμοστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

Την υποστήριξη της Προέδρου της Επιτροπής HTA χαιρέτισε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καθώς η συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης αποτελεί πάγιο αίτημα των συλλόγων ασθενών.

Θετική στάση διατύπωσαν στην ίδια εκδήλωση, τόσο ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και μέλος της Επιτροπής HTA Κώστας Αθανασάκης, όσο και η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. Βαρβάρα Μπαρούτσου.

Σε πρόσφατο υπόμνημά της,  η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εισακούσει τις σχετικές εισηγήσεις όχι μόνο των συλλόγων, αλλά κυρίως των επιστημόνων και της διεθνούς βιβλιογραφίας που αναγνωρίζουν ότι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ενσωματώνει την εμπειρία των ασθενών, με σκοπό να επιτύχει:

  • Πληρέστερη κατανόηση των επιπτώσεων της τεχνολογίας στο πλαίσιο της πραγματικής ζωής (π.χ. εμπόδια συμμόρφωσης με την τρέχουσα θεραπεία, παρενέργειες, ικανότητα ασθενών να συμμετέχουν στο κόστος κ.λπ.)
  • Υψηλότερη αξιοπιστία και συνάφεια των αποφάσεων (π.χ. ποια θεραπεία και φροντίδα πρέπει να είναι διαθέσιμη)
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση των αναγκών και προτιμήσεων των ασθενών
  • Αυξημένη διαφάνεια και λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων
  • Συνυπευθυνότητα για τη βέλτιστη κατανομή των πεπερασμένων πόρων, στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης

Από την πλευρά του, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες παρουσίασε τα κύρια σημεία των θέσεων της εθνικής συνομοσπονδίας για τη βελτίωση των διαδικασιών HTA και επισήμανε ότι «η συμμετοχή των ασθενών δεν συνιστά ένα συντεχνιακού τύπου αίτημα, αλλά με την κατάλληλη μεθοδολογία αναδεικνύεται σε προστιθέμενη αξία του HTA για την αξιολόγηση του φορτίου της ασθένειας, της εμπειρίας ζωής, των ανεκπλήρωτων αναγκών και της τεχνολογίας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr