Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν - Τι συζήτησαν

Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Τι συζήτησαν

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μπάιντεν, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μπάιντεν, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Oι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

H επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Παγωμάρα» στην Τουρκία

Σημειώνεται πως από την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ο τούρκος πρόεδρος περίμενε την προσωπική επικοινωνία μαζί του.

Ο λόγος ήταν πως ο τούρκος πρόεδρος, θεωρώντας πως ηγείται μιας εκ των κορυφαίων χωρών στον πλανήτη, με την ψευδαίσθησή του αυτή να γκρεμίζεται μέρα με την ημέρα λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, πίστευε πως θα ήταν από τους πρώτους ηγέτες χώρας με τους οποίους θα επικοινωνούσε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός και η επικοινωνία αυτή δεν ερχόταν, αλλά κυρίως όσο η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια στην Άγκυρα, ο Ερντογάν συνειδητοποιούσε πως τα πράγματα είναι «περίπλοκα» από όσο φανταζόταν.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι εμφανώς διαταραγμένες, κυρίως μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το θέμα των S-400, ενώ οι Αμερικανοί πέταξαν έξω από το πρόγραμμα των F-35 τους Τούρκους σε μια ακόμα κίνηση ενδεικτική των προθέσεών τους.

Το αποκορύφωμα, ήταν η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να μιλήσει ανοικτά για γενοκτονία των Αρμενίων και να την αναγνωρίσει, ρίχνοντας ακόμα μια «μαχαιριά» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει πεισματικά και προκλητικά να αρνείται την ύπαρξή της.

Το Σάββατο (24.04) είναι η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων και οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να κάνει συγκεκριμένη αναφορά, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις που θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024