Και οι δύο άνδρες κατηγορούνται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας - Για τον σκηνοθέτη και ηθοποιό υπάρχουν ήδη καταγγελίες, ενώ ο φάκελος για τον πασίγνωστο σεναριογράφο βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς στα χέρια του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών έχουν έρθει πολυάριθμες καταγγελίες τόσο κατά γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού (ο οποίος έχει ήδη απασχολήσει τη δημοσιότητα) όσο και κατά πασίγνωστου σεναριογράφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΗ, άλλες 14 καταγγελίες έρχονται να προστεθούν κατά του σκηνοθέτη – ηθοποιού, τον οποίο έχουν ήδη καταγγείλει αρκετές συνάδελφοί του.

Οι καταγγελίες περιγράφουν την ίδια πράξη κατά τα χρονικά διαστήματα από το 1994 έως το 2005, που φαίνεται να αποτελεί μοτίβο συμπεριφοράς προσβάλλοντας την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία.

Από το ΣΕΗ στον εισαγγελέα ο διάσημος σεναριογράφος

Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, ο ΣΕΗ έλαβε ομαδική καταγγελία από 8 γυναίκες ηθοποιούς κατά διάσημου σκηνοθέτη. Για τον ίδιο καταγγελλόμενο είχαν υποβληθεί και άλλες τρεις (3) καταγγελίες από άλλες καταγγέλλουσες.

Και οι έντεκα γυναίκες περιγράφουν και σε αυτή την περίπτωση μοτίβο συμπεριφοράς. Δηλαδή μεταξύ των ετών 2004 – 2017, ο καταγγελλόμενος, δελεάζοντας τις συναδέλφους με υποσχέσεις για επαγγελματική ανέλιξη, προέβαινε σε πράξεις που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία.

Μάλιστα, ο φάκελος με τις καταγγελίες κατά του διάσημου σεναριογράφου έχει φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλου. Ο εισαγγελικός λειτουργός καλείται να μελετήσει τα έγγραφα και να τα αποτιμήσει, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες του.

Κατά τις ίδιες πηγές, από το φάκελο ξεχωρίζει μία συγκεκριμένη καταγγελία από γυναίκα που αναφέρει ότι δέχθηκε επίθεση από τον σεναριογράφο στο σπίτι του.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες του εισαγγελέα θα πρέπει να είναι τάχιστες, καθώς το περιστατικό φέρεται να έχει χρόνο τέλεσης το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγο ολοκληρώνεται ο ανώτατος χρόνος παραγραφής των 15 ετών, που αφορά στα κακουργήματα

Οι κινήσεις του ΣΕΗ

Από τη μεριά του, το ΣΕΗ δεν μπορεί να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά των δύο αυτών ανδρών, καθώς δεν ήταν μέλη του Σωματείου.

Το Σωματείο προχώρησε σε δημοσιοποίηση και καταδίκη των καταγγελλόμενων περιστατικών, καθώς και σε κοινοποίησή τους στο υπουργείο Πολιτισμού, σε επαγγελματικά σωματεία και φυσικά στις αρμόδιες αρχές.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται: «Όλες οι καταγγέλλουσες δήλωσαν με τις καταγγελίες τους ότι επλήγη η αξιοπρέπεια και η τιμή τους από τη συμπεριφορά των εν λόγω καταγγελλόμενων, η οποία τους δημιούργησε ακραία συναισθήματα φόβου, θλίψης και απόγνωσης. Επίσης, δήλωσαν επί λέξει: «Ο μόνος λόγος που οδηγούμαι στην παρούσα καταγγελία είναι γιατί δε θέλω καμία άλλη κοπέλα ή συνάδελφος να υποστεί αυτό τον εξευτελισμό και να μην υφίσταται κανείς την παραμικρή απειλή ή εκφοβισμό ή προτροπή για τον τρόπο που μπορεί να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στον χώρο μας. Θέλω να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι έτσι μια επαγγελματική οντισιόν, ούτε ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης, παραγωγός ή σεναριογράφος»».

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ:

#ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ #ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ #ΣΕΗ

Υποβλήθηκαν στο Σωματείο μας καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη – ηθοποιού Κώστα…

Posted by ΣΕΗ – HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών – Hellenic Actors Union on Friday, 23 April 2021

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr