Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσπεριδοειδή Άρτας : Πότε αναμένεται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Εσπεριδοειδή Άρτας : Πότε αναμένεται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Τη δέσμευση ότι όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια, επανέλαβε από την Βουλή ο Γ. Οικονόμου.

Μέσα στον Μάϊο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συγγραφές των πινάκων ζημίας και στην συνέχεια να γίνει η κοινοποίησή τους, προκειμένου να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Άρτας που επλήγησαν από τον παγετό στις 1 Φεβρουαρίου.

«Στόχος είναι ουσιαστικά σε διάστημα 5 μηνών περίπου να καταβληθούν  οι αποζημιώσεις, όταν σε αντίθεση στο παρελθόν οι αποζημιώσεις δίνονταν τμηματικά και ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους από την ζημιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή της Άρτας και την ενδυνάμωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών.

Όσο για τον παγετό που σημειώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας και ειδικά για τις κλημεντίνες, που βρίσκεται εκτός χρονικής κάλυψης, η οποία είναι μέχρι 15 Ιανουαρίου, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών να αποζημιωθούν και αυτοί οι παραγωγοί από το συγκεκριμένο εργαλείο σε χρόνο και επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ για ό,τι εμπίπτει στον κανονισμό του.

Μάλιστα, επισήμανε ότι όλες οι καλλιέργειες θα αποζημιωθούν «έγκαιρα, αποτελεσματικά και δίκαια», μόλις εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής . «Είτε εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, είτε με μηχανισμούς του ΕΛΓΑ αλλά με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», διευκρίνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για να διασφαλίσουμε της προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς, χρειάζεται μια συγκροτημένη αγροτική πολιτική. Βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η βελτίωση της ποιότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, η δημογραφική ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού η στρατηγική επανατοποθέτησης των Ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις καλλιεργητικές πρακτικές και οι παρεμβάσεις στην άρδευση. «Μια τέτοια πολιτική σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, ενσωματώνοντας τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και αξιοποιώντας τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024