Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 30άρηδες στον πίνακα

Οι 30άρηδες στον πίνακα

Τα αποθέματα και η δυσπιστία για το εμβόλιο της AstraZeneca

Και ξαφνικά οι 30άρηδες, εκεί που δεν το περίμεναν, βρέθηκαν μπροστά στη δυνατότητα να εμβολιαστούν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικώς ήταν προγραμματισμένο.

Όλα θα ήταν περίφημα, αν δεν υπήρχε η λεπτομέρεια, πώς η δυνατότητα αυτή τούς δίνεται μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Και αυτό είναι μια λεπτομέρεια, που λόγω του συσχετισμού του συγκεκριμένου εμβολίου με παρενέργειες θρομβώσεων, για αρκετούς δεν είναι και τόσο ασήμαντη.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για το κατά πόσο το εμβόλιο της AstraΖeneca είναι ασφαλές, που όλο και περισσότεροι δηλώνουν πλέον διστακτικοί στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν με αυτό.

Από στόμα σε στόμα μεταφέρθηκε η δυνατότητα να διαπιστώνει κανείς – από την χρονική απόσταση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης – αν πρόκειται να εμβολιαστεί με AstraZeneca, και εν συνεχεία να αλλάζει ραντεβού μέχρι να «πετύχει» κάποιο από τα άλλα εμβόλια.

Όπως συνήθως συμβαίνει όμως, τα κοινά μυστικά σταματούν σύντομα να είναι μυστικά και αντιστοίχως όταν ένα πετυχημένο κόλπο αρχίζει να υιοθετείται από πολλούς, μετά από λίγο παύει να είναι πετυχημένο.

Οι ολοένα αυξανόμενες ακυρώσεις ραντεβού για ΑstraZeneca δημιούργησαν ένα μεγάλο απόθεμα, ενός όμως εμβολίου, το  οποίο, μια όχι ασήμαντη μερίδα του πληθυσμού της χώρας, δεν θέλει να το κάνει.

Κι έτσι έρχεται, ξαφνικά, η σειρά των 30αρηδων.

Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, την τρομακτική εκείνη στιγμή που οι καθηγητές άνοιγαν τον ονομαστικό κατάλογο των μαθητών και άρχιζαν να μας εξετάζουν προφορικά έναν – έναν, αν ήσουν αδιάβαστος ξεκινούσες τους υπολογισμούς.

«Πόσοι συμμαθητές μου προηγούνται αλφαβητικά από εμένα; Για πόσα περίπου λεπτά μιλάει ο καθένας;»

Έτσι, υπολόγιζες πάνω – κάτω ποιο κομμάτι του μαθήματος θα «έπεφτε» σε εσένα, και όσο εξετάζονταν οι προηγούμενοι, προλάβαινες διακριτικά να ανοίξεις το βιβλίο και να διαβάσεις στη ζούλα ό,τι προλάβεις.

Αρκετές φορές όμως, κάποιος από αυτούς που προηγούνταν σηκωνόταν, έλεγε «Κυρία, εγώ δεν διάβασα», και ξανακαθόταν. Η ομολογία του συμμαθητή μαζί και με την κατσάδα της καθηγήτριας, διαρκούσε το πολύ 15 δευτερόλεπτα, κι έτσι πάνω που νόμιζες ότι αργεί ακόμα η σειρά σου, σε σημείο μάλιστα που να μην έχεις ασχοληθεί καν να ανοίξεις το βιβλίο, ξαφνικά άκουγες να σε καλούν στον πίνακα.

Αυτό έπαθαν χθες και οι 30 ως 39 ετών, που ενώ πίστευαν ότι όταν έρθει η σειρά τους θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων, τούς ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι από τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγουν, γι’ αυτούς, οι πλατφόρμες για να εμβολιαστούν, αν τελικά αποφασίσουν να εμβολιαστούν, αποκλειστικά με AstraZeneca.

Αντί πλέον να συζητούν για το αν εμβολιάστηκαν ή όχι οι γονείς τους, ξαφνικά συζητούν για το αν φοβούνται ή όχι οι ίδιοι να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η εκτιμώμενη συχνότητα θρομβώσεων στο εμβόλιο της AstraZeneca είναι 8.9 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών, όταν για το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι 1,1 ανά εκατομμύριο και για τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer είναι 0,4 και 0,2 ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΜΑ συνεχίσει να τονίζει πως τα περιστατικά θρομβώσεων θα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca και πως τα συνολικά οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους παρενεργειών.

Ορθώς δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, πως η τελική απάντηση στην πανδημία είναι τα εμβόλια.

Όμως η απάντηση αυτή εξαρτάται άμεσα από την απάντηση που θα δώσουν, οι 30άρηδες και όποιος άλλος κληθεί να απαντήσει στην πράξη για το αν τελικά εμπιστεύεται το συγκεκριμένο εμβόλιο ή όχι.

Και για να απαντήσουν σε αυτό με όσο το δυνατόν καθαρότερο μυαλό και ψυχραιμία, είναι απαραίτητη η συνεχής, επίσημη και έγκυρη ενημέρωση.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024