newspaper
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τελικά πόσοι χωράνε κάτω από μια ομπρέλα; Και ποιος θα την κρατάει...

Όλο το παρασκήνιο για την απόφαση με την άρση των μέτρων - Τα στάδια για την επιστροφή στην κανονικότητα

Όλο το παρασκήνιο για την απόφαση με την άρση των μέτρων – Τα στάδια για την επιστροφή στην κανονικότητα

Το σκεπτικό ήταν ουσιαστικά να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές Πάσχα, χωρίς ωστόσο να χάνουμε την ελπίδα μας για ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Η κόπωση των πολιτών αλλά και το γκάζι στους εμβολιασμούς οδήγησαν στην κυβέρνηση στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για επιστροφή στην κανονικότητα, ο οποίος και ανακοινώθηκε χτες από τον πρωθυπουργό.

Το σκεπτικό ήταν ουσιαστικά να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές Πάσχα, χωρίς ωστόσο να χάνουμε την ελπίδα μας για ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Άλλωστε με τον κόσμο να έχει συνειδητοποιήσει πως θα κάνει Πάσχα ξανά στην πόλη, η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το πότε τα παιδιά θα γυρίσουν στις τάξεις τους καθώς και οι εργαζόμενοι της εστίασης στην βάση τους, ήταν… αναγκαίο καλό.

Χτες πριν την παρουσίαση του οδικού χάρτη προηγήθηκε η συνεδρίαση των ειδικών της επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Οι ειδικοί ανέλυσαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, στη συνέχεια άκουσαν από τους αρμόδιους της κυβέρνησης το σχέδιο άρσης των μέτρων για κάθε κλάδο και αφού διαβεβαιώθηκαν πως το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρά μέτρα, στο τέλος ψήφισαν ώστε να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τις τελικές τους αποφάσεις.

Στην ατζέντα τους βρίσκονταν εξ αρχής και το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

Μάλιστα όσον αφορά το δεύτερο, οι περισσότεροι ειδικοί ήταν θετικοί στο άνοιγμα των μαγαζιών αμέσως μετά το Πάσχα, ωστόσο υπήρξε και μία ομάδα ειδικών που εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, καθώς θα προτιμούσε να αποφασίσει μετά τις γιορτές και αφού δει πως θα έχει διαμορφωθεί τότε ο επιδημιολογικός χάρτης.

Εν τέλει η πλειοψηφία έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, αφού όμως έθεσε αυστηρά μέτρα.

Επομένως τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν με πολύ αυστηρούς όρους.

Τα τραπεζάκια θα είναι έξω, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά μαγαζί και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης εργαζόμενοι και καταστηματάρχες θα υποχρεούνται να πηγαίνουν στη δουλειά τους αφού θα έχουν αρνητικό self test.

Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, για τα οποία η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές πως επιθυμεί να ανοίξουν μετά το Πάσχα, η επαναλειτουργία τους θα γίνει στα «πρότυπα» των Λυκείων, δηλαδή με self tests και εμβολιασμούς στους εκπαιδευτικούς.

Ευχάριστη έκπληξη πάντως ήταν και η αλλαγή της ώρας στην απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία με το άνοιγμα της εστίασης θα πάει στις 11.

Πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την αποσυμπίεση

Για τα επόμενα βήματα αποσυμπίεσης μάλιστα μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στο MEGA.

«Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τις επόμενες κινήσεις αποσυμπίεσης.

«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα. Θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με self-tests με τη βοήθεια των γονιών για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self-tests, πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια», συνέχισε ο ίδιος.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα

Την ίδια ώρα σε εισηγήσεις έγιναν από την Επιτροπή και για τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν τόσο κατά τη διάρκεια των εορτασμών του φετινού Πάσχα.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας περιέγραψαν το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες.

Εκκλησίες και Πάσχα

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Only in

Τα βάζει με την ΕΛ.ΑΣ. ο Καμμένος γιατί του πήραν τη φρουρά

Ο Πάνος Καμμένος είδε τη φρουρά του να μειώνεται και τηλεφώνησε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να πιέσει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023