Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναβάλνι : Πάνω από 180 συλληψεις στις διαδηλώσεις για την αποφυλάκισή του

Ναβάλνι : Πάνω από 180 συλληψεις στις διαδηλώσεις για την αποφυλάκισή του

Μέρα διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Ναβάλνι σήμερα στη Ρωσία με την αστυνομία σε κάποιες περιοχές να προχωράει σε συλλήψεις. Αίτημα των διαδηλωτών η αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου.

Τουλάχιστον 182 άτομα συνελήφθησαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται στο φόντο της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Ουκρανίας. Η υπόθεση του Ναβάλνι έχει ενταχθεί στην ατζέντα της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία, έγιναν συλλήψεις σε τουλάχιστον 40 πόλεις, προς το παρόν, λόγω της διαφοράς ώρας, κυρίως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Οι διαδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν δώσει άδεια οι αρχές, είναι προγραμματισμένες για τις 19.00 τοπική ώρα.

Κάποιες από τις συλλήψεις έγιναν προτού να ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλες κατά τη διάρκειά τους. Πραγματοποιήθηκαν επίσης έρευνες σε γραφεία που συνδέονται με την οργάνωση του Ναβάλνι.

Στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 18.00, ώρα Ελλάδας. Κατά μήκος πολλών κεντρικών αρτηριών της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί και φορτηγάκια της αστυνομίας. Η Κόκκινη Πλατεία και μια γειτονική πλατεία, όπου έχουν δώσει «ραντεβού» οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, έχουν αποκλειστεί.

Νωρίτερα,  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  χαρακτήρισε την κράτηση υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι «θλιβερή», καλώντας τις αρχές να σέβονται το δικαίωμα της συνάθροισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Η κράτηση των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Ρωσία σήμερα είναι θλιβερή. Οι αρχές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα συνάθροισης.

Προτρέπω να παρασχεθεί η απαραίτητη και ποιοτική ιατρική περίθαλψη στον Αλεξέι Ναβάλνι και να αφεθεί ελεύθερος».

Στο Βλαδιβοστόκ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» και «Όχι στον πόλεμο, στην καταστολή και τα βασανιστήρια», σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Σιβηρία, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις πόλεις Ιρκούτσκ και Νοβοσιμπίρσκ, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Taiga.info. «Ο Ναβάλνι πρέπει να ζήσει!», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στο Νοβοσιμπίρσκ, όπως ακούγεται σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο ιστότοπος αυτός.

Η Χέλγκα Πιραγκόβα, μια δημοτική σύμβουλος που στηρίζει τον Ναβάλνι στο Νοβοσιμπίρσκ είπε ότι προς το παρόν η κινητοποίηση στην πόλη αυτή διεξάγεται «ειρηνικά, χωρίς συλλήψεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024