Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μισέλ: Θλιβερή η σύλληψη υποστηρικτών του Ναβάλνι στη Ρωσία

Μισέλ: Θλιβερή η σύλληψη υποστηρικτών του Ναβάλνι στη Ρωσία

«Η κράτηση των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Ρωσία σήμερα είναι θλιβερή. Οι αρχές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα συνάθροισης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θλιβερή» χαρακτήρισε την κράτηση υποστηρικτών του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλώντας τις αρχές να σέβονται το δικαίωμα της συνάθροισης.

Να σεβαστούν το δικαίωμα της συνάθροισης

Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Η κράτηση των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Ρωσία σήμερα είναι θλιβερή. Οι αρχές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα συνάθροισης.

Προτρέπω να παρασχεθεί η απαραίτητη και ποιοτική ιατρική περίθαλψη στον Αλεξέι Ναβάλνι και να αφεθεί ελεύθερος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ρωσική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έρευνες σε χώρους που συνδέονται με τον φυλακισμένο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, στην Αγία Πετρούπολη κυρίως, και συνέλαβε αρκετούς υποστηρικτές του, ανακοίνωσαν μέλη της ομάδας του πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις υποστήριξής του.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου Βλαντίμιρ Βορονίν στο Twitter, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την Λιούμποβ Σομπόλ, φυσιογνωμία του κινήματος του Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των φυλακών.

Σχέδιο αναχαίτισης

«Οι αστυνομικοί έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναχαίτισης και έβγαλαν την Λιούμποβ Σομπόλ από το ταξί στο οποίο βρισκόταν. Όπως είπε, συνελήφθη από πολλούς αστυνομικούς με στολή. Δεν ξέρουμε πού τη μεταφέρουν», έγραψε.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, συνελήφθη επίσης μπροστά από την πολυκατοικία της, ανέφερε στο Twitter μια άλλη δικηγόρος, η Βερόνικα Πολιάκοβα, σε ένα μήνυμα που μοιράστηκε στον λογαριασμό της Γιάρμις.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 20 ρωσικές πόλεις χθες, Τρίτη, και σήμερα, μεταξύ των οποίων η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου πραγματοποιούνται συνήθως οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης μετά τη Μόσχα.

«Εξτρεμιστικές»

Οι διαδηλώσεις υποστήριξης στον Αλεξέι Ναβάλνι, που προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα με τη μεγάλη ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση του Έθνους ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Το προηγούμενο κίνημα αμφισβήτησης, μετά τη σύλληψη τον Ιανουάριο του Ναβάλνι, είχε οδηγήσει σε περισσότερες από 11.000 συλλήψεις.

Την επόμενη εβδομάδα, δικαστήριο της Μόσχας αναμένεται πως θα αρχίσει να εξετάζει ένα αίτημα της εισαγγελίας να χαρακτηριστούν «εξτρεμιστικές» οι οργανώσεις που συνδέονται με τον αντιπολιτευόμενο, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο μακρών ποινών κράτησης όλους τους υποστηρικτές τους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024