Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διάγγελμα Πούτιν, με «δώρα» προς τους Ρώσους και μηνύματα προς Ναβάλνι και Δύση

Διάγγελμα Πούτιν, με «δώρα» προς τους Ρώσους και μηνύματα προς Ναβάλνι και Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος εκφωνεί σήμερα την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους», την ώρα που η αντιπολίτευση ετοιμάζει μεγάλες διαδηλώσεις. Υποσχέθηκε σκληρή και άμεση απάντηση σε όσους παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας.

Εν αναμονή των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν καλέσει για σήμερα οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι και η ρωσική αντιπολίτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους». Μια ομιλία την οποία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε γνωστή σήμερα, προτίθεται να παρακολουθήσει, ζωντανά ή αποσπασματικά, το 87% των Ρώσων – και μάλιστα, εν ώρα εργασίας και πλήρους λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων…

Η έναρξη της ομιλίας ήταν μάλλον προβλέψιμη – ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών. Από την πανδημία – η οποία, όπως είπε, «δεν έχει ακόμη νικηθεί» – καθώς και από όσους θέλουν το κακό τους. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι όσοι παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας θα λάβουν άμεση, σκληρή και αποφασιστική απάντηση – αν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία προτιμά τον διάλογο και σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Όσοι τολμήσουν να απειλήσουν τα θεμελιώδη συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας «θα μετανιώσουν σε βαθμό που δεν έχουν μετανιώσει για οτιδήποτε άλλο εδώ κια πάρα πολύ καιρό», διεμήνυσε, για να προσθέσει: «Έχουμε υπομονή, υπευθυνότητητα επαγγελματισμό, εμπιστοσύνη σε εμάς και το δίκιο μας, καθώς και κοινή λογική όταν παίρνουμε οποιαδήποτε απόφαση. Ωστόσο, ελπίζω ότι κανείς δεν θα αποφασίσει να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις του με τη Ρωσία, τις οποίες θα ορίσουμε εμείς σε κάθε περίπτωση».

Πανδημία και οικονομία

Αναφερόμενος στην πανδημία και την αντιμετώπισή της, αφού ξεκαθάρισε πως «καθένας και καθεμία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία ως το φθινόπωρο», ο Πούτιν επιφύλαξε ένα δώρο σε όσους τον παρακολουθούσαν: Εξήγγειλε μία εφάπαξ βοήθεια 10.000 ρουβλίων (κάπου 130 δολαρίων) για κάθε παιδί σε σχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα ξεκινήσουν σχολείο με το νέο έτος – με την πληρωμή να προβλέπεται στα μέσα Αυγούστου.

Παράλληλα, προέβλεψε κέρδη-ρεκόρ για τις επιχειρήσεις το 2021, ενώ δεσμεύτηκε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ρωσίας να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες της ΕΕ.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε, επίσης, τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού. Ουσιαστικά δε χαρακτήρισε τη στρατιωτική ισχύ της προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό που ο ίδιος ονόμασε «μια συνύπαρξη χωρίς συγκρούσεις, βασισμένη σε μια εξίσωση σε επίπεδο ασφαλείας».

Επίκληση της ενότητας και των αξιών

Δεν είναι λίγοι, φυσικά, εκείνοι που θα πουν ότι τόσο οι παροχές όσο και η επίδειξη δύναμης δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά ένα αντιπερισπασμό, απέναντι τόσο στην αντιπολίτευση όσο και τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν μια εντεινόμενη δυσαρέσκεια και υποχώρηση της δημοφιλίας του προέδρου.

Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία της χώρας, λέγοντας ότι «ο λαός μας νικούσε υπερβαίνοντας τις δοκιμασίες χάρη στην ενότητά του», υπογραμμίζοντας την αξία της οικογένειας, της αλληλοβοήθειας, της ενότητας του λαού και της αγαθοεργίας.

«Οι πνευματικές-ηθικές αξίες, τις οποίες μια σειρά χώρες ήδη ξεχνούν, εμάς αντιθέτως μας κατέστησαν ισχυρότερους και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιζόμαστε πάντοτε», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας (σ.σ. ορθοδοξία, ισλάμ, ιουδαϊσμός, βουδισμός), οι οποίοι επίσης παρευρέθηκαν στο ετήσιο προεδρικό μήνυμα, με πρώτον εξ αυτών τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Παράπονο για… μπούλινγκ

Λίγο πριν να ολοκληρώσει την ομιλία του, πάντως, ο Πούτιν έδειξε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων που, όπως ισχυρίστηκε, δέχεται η χώρα του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποκτούν διαστάσεις πολιτικού… μπούλινγκ.

«Οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας συνεχίζονται, αδιάκοπα. Ορισμένες χώρες έχουν αποκτήσει μια πολύ κακή συνήθεια να επιτίθενται στη Ρωσία όποτε τους παρουσιάζεται ευκαιρία και πολύ συχνά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Μοιάζει σαν ένα καινούριο άθλημα: Ποιος θα καταφέρει να πει κάτι πιο δυνατά από όλους τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024