Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ : Με απειλές προς τους Ταλιμπάν η απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ : Με απειλές προς τους Ταλιμπάν η απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να στηρίζουμε τον λαό του Αφγανιστάν και τους εκλεγμένους ηγέτες του» και μετά την απόσυρση των στρατευμάτων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

H απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν.

«Σθεναρή απάντηση»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα υπάρξει «σθεναρή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων από τους Ταλιμπάν αυτούς τους μήνες, ενώ έκανε λόγο για απόφαση που δεν ήταν εύκολη και η οποία έχει κινδύνους.

Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για τέλος της σχέσης με το Αφγανιστάν, αλλά για νέο κεφάλαιο. Οσον αφορά στη Ρωσία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ την κάλεσε να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα εργαστούν στενά για τα επόμενα βήματα.

«Το πλάνο ήταν: μέσα μαζί, μαζί στην προσαρμογή, έξω μαζί. Σήμερα ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε το πώς θα είναι το έξω μαζί» επισήμανε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η απόσυρση θα γίνει με υπευθυνότητα και με ασφάλεια.

Θα συνεχιστεί η στήριξη

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «ακόμη και με τα στρατεύματα στην πατρίδα, εμείς ως Συμμαχία και οι ΗΠΑ ως χώρα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να στηρίζουμε τον λαό του Αφγανιστάν και τους εκλεγμένους ηγέτες του».

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν τόνισε ότι τα στρατεύματα εκπλήρωσαν την αποστολή για την οποία εστάλησαν στο Αφγανιστάν.

«Σήμερα ο πρόεδρος (Μπάιντεν) μάς ανέθεσε μια νέα αποστολή: να αποσύρουμε με υπευθυνότητα τις δυνάμεις μας και μετάβαση σε νέα σχέση με τους αφγανούς εταίρους μας» επισήμανε ο Λόιντ Οστιν, και σημείωσε ότι είναι δύσκολη δουλειά ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

Ολοι μαζί

«Οπως ακούσατε πολλές φορές απόψε, όλοι είπαμε ότι ήμασταν μέσα μαζί, προσαρμοστήκαμε μαζί και τώρα θα φύγουμε μαζί» ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024