Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν : Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Αφγανιστάν : Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί πριν από την 20ή επέτειο από τις "φρικτές" επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί πριν από την 20ή επέτειο από τις «φρικτές» επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι αν εξαπολύσουν επίθεση στο διάστημα που διαρκεί η διαδικασία αυτή «θα απαντήσουμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Πιστεύω ότι η παρουσία μας στο Αφγανιστάν πρέπει να επικεντρωθεί στην αιτία για την οποία πήγαμε εκεί αρχικά: να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Αυτό κάναμε. Εκπληρώσαμε αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.

Θα γίνει με ασφάλεια

Η αποχώρηση δεν θα γίνει βεβιασμένα αλλά «με ασφάλεια» και σε συντονισμό με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ταυτόχρονα από το Πακιστάν «να κάνει περισσότερα» για να βοηθήσει το γειτονικό Αφγανιστάν.

Εξηγώντας την απόφασή του αυτή, ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στις τρομοκρατικές απειλές ποιυ έχουν αναδυθεί σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης και στην Κίνα.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι μίλησε για αυτήν την απόφασή του με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας με πρώτο στόχο το Αφγανιστάν, το 2001, μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Δένδιας: Να αποφευχθεί κενό ασφαλείας στη χώρα

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα, ήταν το βασικό θέμα στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχαν στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιασκέψεως από την αίθουσα ΣΑΓΕ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Κατά την παρέμβασή του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στη φάση αυτή να αναλογιστεί τη φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στη χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Προσέθεσε, επίσης, όπως επισημαίνεται, ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024