Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία της πρωτοπόρου (και εν πολλοίς άγνωστης) δημοσιογράφου γεύσης των New York Times

Η ιστορία της πρωτοπόρου (και εν πολλοίς άγνωστης) δημοσιογράφου γεύσης των New York Times

Το όνομα της Jane Nickerson δεν ακούγεται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε παρόλο που ήταν εκείνη που έθεσε τις βάσεις για αυτό που σήμερα ονομάζεται δημοσιογραφία γεύσης (και έγραψε πρώτη για το cheeseburger!).

Στις Η.Π.Α. το όνομα του Craig Claiborne είναι συνώνυμο με το καλό φαγητό. Ο επί 30 χρόνια συντάκτης γεύσης των New York Times μέσα από τα άρθρα, τις κριτικές εστιατορίων και βιβλία μαγειρικής του όχι μόνο μπήκε στα σπίτια των Αμερικανών αλλά απέκτησε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές γενιών και γενιών ενώ ακόμα και σήμερα η προσφορά του θεωρείται αξεπέραστη. Το βιβλίο του «The New York Times Cook Book», που εκδόθηκε το 1961, έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Ωστόσο πολλές από τις συνταγές που συμπεριλήφθηκαν στο περίφημο βιβλίο τις βρήκε και τις επεξεργάστηκε μια γυναίκα της οποίας το όνομα δεν αναφερόταν σε κανένα σημείο της πρώτης έκδοσης του. Η Jane Nickerson, προκάτοχος του Craig Claiborne στους Times (και μάλιστα εκείνη που έγραψε πρώτη φορά για αυτόν), δεν έχει σήμερα την αναγνώριση που αξίζει. Εκείνη ήταν που βοήθησε τους αναγνώστες να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την κουλτούρα του φαγητού στα μέσα του 20ου αιώνα και το έργο της είναι ανεκτίμητο.

Η Nickerson ήταν συντάκτρια γεύσης των Times από το 1942 έως το 1957 παραστεκόμενη στους αναγνώστες την εποχή του πολέμου και της λιτότητας αλλά και καθοδηγώντας τους στην ευημερούσα οικονομία που ακολούθησε με εκατοντάδες άρθρα, κριτικές εστιατορίων και συνταγές που πολλοί ακολουθούν μέχρι σήμερα.

«Ήταν η Nickerson», έγραφε η ιστορικός φαγητού Anne Mendelson το 1990 σε μια αναθεωρημένη έκδοση του «The New York Times Cook Book», «εκείνη που ήταν υπεύθυνη για το κύρος που απολάμβανε σε εθνικό επίπεδο η κατηγορία της γεύσης των Times, όταν ο Claiborne την διαδέχθηκε».

Η Kimberly Voss, καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα και συγγραφέας του «The Food Section: Newspaper Women and the Culinary Community», πιστώνει στην Nickerson την θεμελίωση της σύγχρονης δημοσιογραφίας γεύσης.

«Έκανε πραγματικό ρεπορτάζ, κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι σοκαριστικό, αλλά είναι, επειδή εκείνη την εποχή πάρα πολλοί συντάκτες απλά έπαιρναν συνταγές από εταιρείες τροφίμων και τις έβαζαν στην εφημερίδα.

Η Nickerson έψαχνε συνταγές σε αεροπλάνα και σε βαγόνια τρένων, σε εστιατόρια και σπίτια πραγματικών ανθρώπων. Πήρε συνέντευξη από τον James Beard στο διαμέρισμά του. Διερεύνησε νέα τρόφιμα και τεχνολογίες».

Το 1947, η Nickerson ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τα νέα για μια καινοτομία στον κόσμο των hamburger: το cheeseburger. «Στην αρχή, ο συνδυασμός βοδινού κρέατος με τυρί και ντομάτα, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται, μπορεί να φαίνεται περίεργος», έγραψε στους Times. «Αν το σκεφτείτε λίγο όμως, θα καταλάβετε ότι ο συνδυασμός είναι σωστός από γαστρονομική άποψη».


To βιβλίο της «Jane Nickerson’s Florida Cookbook” είναι μια ιδιοσυγκρασιακή και υπέροχη συλλογή

Δύο χρόνια αργότερα, εισήγαγε την έννοια των «δημοσιογράφου γεύσης», σύστησε το δημοφιλέστατο μέχρι και σήμερα green-goddess ντρέσινγκ, το steak Diane και τόσα άλλα.

«Αυτές οι συνταγές, αυτές οι ιστορίες, ακόμα και ο Craig Claiborne – δεν θα υπήρχαν χωρίς τη Jane Nickerson», είπε ο Voss.

Αφού η Nickerson παραιτήθηκε από τους Times για να μετακομίσει στη Φλόριντα με την οικογένειά της, ο Claiborne την αντικατέστησε. Η ίδια δεν ξαναγύρισε στη δημοσιογραφία μέχρι το 1973, όταν έγινε συντάκτρια γεύσης του The Ledger, στο Lakeland, ανατολικά της Τάμπα (η εφημερίδα ανήκε τότε στους Times). Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο μαγειρικής της με τίτλο “Jane Nickerson’s Florida Cookbook”.

Το βιβλίο εκδίδεται ακόμα και προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στα ενδιαφέροντα της και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο έκανε ρεπορτάζ. Ενδεικτικά, το βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές από εστιατόρια και φίλους, κρατικούς υπαλλήλους και μέλη της φυλής Seminole. Είναι μια ιδιοσυγκρασιακή και υπέροχη συλλογή.

Η Nickerson πέθανε το 2000, περίπου ένα μήνα μετά τον Claiborne. Η νεκρολογία του τελευταίου έτρεξε στην πρώτη σελίδα των Times. Εκείνη της Nickerson ήταν στη 25η. «Η κληρονομιά που άφησε βρίσκεται στις συνταγές της», είπε ο Voss. «Απλά πρέπει να ψάξεις».

Με πληροφορίες από New York Times.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024