Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από το «προσεχώς Βουλγάρες» στο «είδες οι Βούλγαροι;»

Από το «προσεχώς Βουλγάρες» στο «είδες οι Βούλγαροι;»

Οι άλλοτε φτωχοί συγγενείς των Βαλκανίων έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν με funds τους σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε Ελληνικές startups.

Από την εποχή του άκρως ρατσιστικού «Προσεχώς, Βουλγάρες!» μας χωρίζουν έτη φωτός. Όπως και από την περίοδο όπου ήταν της (πολιτικής) μόδας οι «κόκκινες γραμμές» του στυλ «Δεν θα γίνουμε Βουλγαρία» ή του ακόμη καλύτερου, «Όχι σε μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας».

Παρά την φαινομενική απόσταση δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στιγμή που ο φτωχός γείτονας στα Βόρεια σύνορα της χώρας άρχιζε με πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή να ξαναβρίσκει το βηματισμό τους σε ένα άλλο πεδίο, εκείνο της ανοικτής, ανταγωνιστικής αγοράς με τους Έλληνες επενδυτές στρατηγικούς εταίρους σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κλπ. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν πια επιστρέψει στην πατρίδα και έχουν περιοριστεί στα στενά όρια της μικρής ελληνικής αγοράς. Ούτε καν σκέψη για ένα καινούργιο ξεκίνημα…

Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι -από το 2004 στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν κάνει προόδους σε όλους τους τομείς. Θέλετε ένα παράδειγμα; «Εξάγουν» κεφάλαια αγοράζοντας καινοτομία.  Όπως στη περίπτωση της  BIOPIX-Τ –μιας εταιρείας startup μοριακής διάγνωσης από το Ηράκλειο Κρήτης- όπου η εταιρεία Eleven VC με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας συμμετείχε με κεφάλαια της σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης που απέφερε συνολικά 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Valeri Petrov, εκ μέρους του Eleven VC σχολίασε: «Είναι η πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα και η εταιρεία ταιριάζει απόλυτα στην εστίαση στο χώρο του Healthtech την οποία αποκτά το fund μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την ισχυρή ιδρυτική ομάδα της BIOPIX-T στην οικογένεια του Eleven».

Αλλά, η επένδυση του fund Eleven  δεν είναι η μοναδική που έγινε σε ελληνική startup. Το περασμένο καλοκαίρι ένα άλλο fund από την Βουλγαρία, το LAUNCHub Ventures είχε ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες για ένα νέο γύρο χρηματοδότησης μιας επιτυχημένης ελληνικής startup, της Ferryhopper. Ο γύρος απέφερε 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σημείο αυτό δύο απολύτως απαραίτητες διευκρινίσεις. Η μία έχει να κάνει με τους Βούλγαρους – τα ίδια ισχύουν και για τους Ρουμάνους. Τα οικοσυστήματα καινοτομίας τους έχουν κάνει άλματα -κυρίως στον τομέα της εξωστρέφειας αλλά και της ανάδειξης των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων μέσα από την υπεράσπιση των αξιών που δημιουργούν. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εύρος των δραστηριοτήτων τους αλλά και τον προνομιακό γεωγραφικό χώρο τους που δεν είναι άλλος από την ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024