Αύριο θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο για τα self tests, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη.

Η κα. Πελώνη τόνισε πως η διάθεση στα φαρμακεία θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Κατά προτεραιότητα θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.  Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων.

«Ξεκινήσαμε τα τεστ πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα  πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο  έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες  και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο».

Θα τα αγοράζουν από τα φαρμακεία και μαθητές κάτω των 18 ετών

«Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο».

 Παράθυρο για άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου με self tests

Η κα. Πελώνη τόνισε στην αρχή της ομιλίας της πως το σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική δέχεται ακόμη μεγάλη πίεση.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο μείγμα μέτρων με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα και το άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρούς κανόνες», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ άφησε παράθυρο για το άνοιγμα μερίδας της εκπαίδευσης στις 12 Απριλίου υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν στην διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών τα self test.

«Σύμμαχος μας είναι τα πρόσθετα όπλα, όπως η αύξηση των εμβολιασμών, τα self test που θα έχουν δωρεάν οι πολίτες και οι βελτίωση του καιρού», τόνισε.
Όσον αφορά το ΕΣΥ, συνεχίζεται η ενίσχυση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής με την μετατροπή του Θριασίου σε all covid νοσοκομείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο