Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απασχόληση : Η Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ στην αξιοπρεπή εργασία

Απασχόληση : Η Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ στην αξιοπρεπή εργασία

Μετά τη λιτότητα των μνημονίων, οι ελληνικές επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης έχουν γυρίσει μία δεκαετία πίσω, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων

Τη χειρότερη επίδοση – τελευταία θέση – στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα στο δείκτη αξιοπρεπούς εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Και όχι μόνον. Επιπλέον, η χώρα μας, το 2019, βρέθηκε πίσω και από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2010, ως προς τη βαθμολογία κατάταξης με βάση το δείκτη για την αξιοπρεπή εργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την στέλνει μία δεκαετία πίσω, αναδεικνύει έκθεση η οποία εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών και πανεπιστημιακών κύρους, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών είναι ο Ενρίκο Τζιοβανίνι, ακαδημαϊκός και υπουργός Μεταφορών στην ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, καθώς και υπουργός Εργασίας τη διετία 2013-2014, ο οποίος παραμένει επικεφαλής της Ιταλικής Συμμαχίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ASviS) και πρόεδρος της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η αξιοπρεπής εργασία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, τον οποίο συνυπέγραψε η Ε.Ε. το 2015.

Ο Ενρίκο Τζιοβανίνι υπολογίζει τον στόχο για την πρόοδο της Ε.Ε και κάθε χώρας ξεχωριστά, με τρεις σύνθετους δείκτες: Ο πρώτος αξιολογεί την οικονομική ευημερία, ο δεύτερος την ποιότητα απασχόλησης και ο τρίτος την ευαλωτότητα της εργασίας που σχετίζεται με την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι, συνολικά για την Ε.Ε., η απόδοση ως προς την οικονομική ευημερία έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το 2015, ενώ κάποια βήματα («μόλις που βελτιώθηκε») έγιναν στην ποιότητα της απασχόλησης και στην ευαλωτότητα της εργασίας.

Οι «αγιάτρευτες πληγές» που μας άφησε η τρόικα

Η ΕTUC καλεί την Ε.Ε. να δει προσεκτικά τα αποτελέσματα της έκθεσης και να μεταβάλει το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας «ένα περισσότερο πράσινο και ψηφιακό μέλλον, με την επένδυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην κοινωνική δικαιοσύνη, στους πολίτες και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ταυτοχρόνως, επισημαίνει τις αγιάτρευτες πληγές στην ομάδα των κρατών-μελών που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία επέβαλε η γνωστή μας τρόικα (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, καθώς και Ρουμανία).

«Η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει ριζικά τις οικονομικές της πολιτικές, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπρεπή εργασία, όπως υποσχέθηκε, και τερματίζοντας υπερβολικά άκαμπτους ελέγχους στις δημόσιες επενδύσεις», τόνισε η συνομοσπονδιακή γραμματέας, Λίνα Κάαρ, σχολιάζοντας την έκθεση.

Sports in

Το πόδι μιας «αρκούδας» διασχίζει την Ευρώπη - Ανάλυση του Economist

Στο αμείλικτο ερώτημα «τι θα γίνει εάν χάσει η Ουκρανία» επιχειρεί να απαντήσει ο Economist

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024