Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πώς και γιατί η πανδημία αύξησε τις τραπεζικές καταθέσεις - Τι αποκαλύπτει έρευνα

Κοροναϊός : Πώς και γιατί η πανδημία αύξησε τις τραπεζικές καταθέσεις – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Όσο διαρκεί η πανδημία του κοροναϊού αυξάνονται ταυτόχρονα οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ένα αναπάντεχο «μαξιλάρι» ύψους 20 δισ. ευρώ δημιούργησε η πανδημία και μεγάλη κερδισμένη ήταν η τραπεζική αποταμίευση.

Η αύξηση των καταθέσεων συνδέεται με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία είτε γιατί οι πολίτες προχωρούν σε αποταμίευση για προληπτικούς λόγους είτε γιατί δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μέσα σε ένα χρόνο οι καταθέσεις (κυρίως ταμιευτηρίου) αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 127 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν περασμένο Φεβρουάριο στα 127,01 δισ. ευρώ από 126,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, με τον κύριο όγκο τους να συγκεντρώνεται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσω της έρευνας που «έτρεξε» η εταιρεία Netrino.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο σε δείγμα 1.302 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, 1 στους 5 (ποσοστό 19,9%) δήλωσε πως τα χρήματα του φθάνουν μόνο για τα απαραίτητα και ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ένας στους δύο (ποσοστό 52,9%) ανέφερε πως τα χρήματα φθάνουν μόνο για τα αναγκαία, ποσοστό 4,1% δήλωσε πως δεν του φθάνουν τα χρήματα ούτε για τα απαραίτητα και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και 1 στους 5 απάντησε ότι ζει καλά και αποταμιεύει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες 45-59 ετών και στους άνω των 60 ετών.

Με το 16,7% των διαζευγμένων να δηλώνει πως τα χρήματα δεν του φθάνουν ούτε για τα απαραίτητα.

Στις πενταμελείς οικογένειες μόνο το 8% αποταμιεύει ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις οικογένειες που έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δήλωσαν ότι δεν τους φθάνουν τα χρήματα που βγάζουν ούτε για τα απαραίτητα, ποσοστό 8,3%, είναι η Πάτρα.

Σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα πάνω από το 85% των νοικοκυριών δεν καλύπτει ή καλύπτει οριακά τα αναγκαία για τη διαβίωση του.

Σχετικά με το επίπεδο σπουδών και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 13,3% δήλωσαν ότι δεν καλύπτουν τα έξοδα τους και το 35,7% καλύπτει μόνο τα απαραίτητα με δυσκολία.

Ποιοι αποταμιεύουν

Από την έρευνα της Netrino προκύπτει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αποταμιεύουν σε ποσοστό 23,3%, 19,3% και 25,6% αντίστοιχα.

Οι άνεργοι και οι νοικοκυρές είναι οι δύο κατηγορίες που καλύπτουν μόνο τα απαραίτητα και μάλιστα με δυσκολίες σε ποσοστό 29% και 29,2% οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 18,4% αποταμιεύουν, ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως τα χρήματα φθάνουν μόνο για τα απαραίτητα.

Με άλλα λόγια, επειδή ο Έλληνας δεν ξέρει «τι ξημερώσει» με την κατάσταση που επικρατεί, φροντίζει να μην χαλάει πολλά χρήματα, αλλά ό,τι βγάζει κάθε μήνα από τη δουλειά του και μπορεί να του περισσεύουν, να τα βάζει στην τράπεζα για ασφάλεια.

Δεν βγαίνουν για καφέ ή φαγητό

Σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (που έχει ως συνέπεια να μένουν λίγο περισσότερα χρήματα στην τσέπη σε σχέση με την προ Covid εποχή) οφείλεται και στο γεγονός ότι μια σειρά δραστηριότητες είναι κλειστές.

Όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια ή υπολειτουργούν όπως για παράδειγμα τα καφέ που λειτουργούν με τη μέθοδο του take away ή του delivery με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερο καφέ από ότι στις ίδιες τις καφετέριες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024