Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΤτΕ: Στα 436 εκατ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

ΤτΕ: Στα 436 εκατ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές

Βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο καθώς το έλλειμμα του μειώθηκε κατά 854 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 436 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12.6% σε σταθερές). Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης στα ισοζύγια μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 90,9% αντανακλώντας μείωση των αφίξεων κατά 87,9%.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 47 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,3 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις που εισέρρευσαν στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 326 εκατ.ευρω.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ενώ η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 916 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 137 εκατ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους και στην αύξηση κατά 120 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 4,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), ενώ μείωση κατά 419 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα δάνεια από το εξωτερικό που έχουν χορηγηθεί σε κατοίκους.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024