Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση κατασκοπείας : Ετσι δρούσε ο ιταλός αντιπλοίαρχος υπέρ της Ρωσίας

Υπόθεση κατασκοπείας : Ετσι δρούσε ο ιταλός αντιπλοίαρχος υπέρ της Ρωσίας

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ιταλίας - Ρωσίας στη σκιά της σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρώμη, η οποία οδήγησε στις πρώτες απελάσεις διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας από το ιταλικό έδαφος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ιταλίας – Ρωσίας στη σκιά της σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρώμη, η οποία οδήγησε στις πρώτες απελάσεις διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας από το ιταλικό έδαφος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όσο περνά η ώρα, στο φως έρχονται νέα στοιχεία με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa να μεταδίδει πως ο ιταλός αντιπλοίαρχος που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας -την ώρα που παρέδιδε μυστικά έγγραφα έναντι αμοιβής- ονομάζεται Βάλτερ Μποτ και εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Ο Μποτ, όπως διέρρευσε, φωτογράφιζε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές απόρρητο υλικό, το οποίο μετέφερε σε «στικάκι» και στη συνέχεια παρέδιδε στον ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία.

Ο κύριος όγκος των πληροφοριών που παρέδωσε φέρεται ότι αφορά στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών και, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Μποτ έλαβε από τον ρώσο στρατιωτικό πέντε χιλιάδες ευρώ που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε μικρά χάρτινα κουτιά.

«Η παράδοση απόρρητων εγγράφων από μέρους ιταλού αξιωματικού σε αξιωματικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια εχθρική πράξη ιδιαίτερα σοβαρή, σε σχέση με την οποία λάβαμε αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα» δήλωσε, κατά την διάρκεια παρέμβασής του στην γερουσία της Ρώμης, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Απελάθηκαν δύο διπλωμάτες

Νωρίτερα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία απελαύνει δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας που ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Ο Ντι Μάιο ανέφερε ότι προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Ρώμη, Σεργκέι Ράζοφ, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την «άμεση απέλαση των δύο Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται για το πρώτο περιστατικό απέλασης ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989. Τότε, οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB -ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Αμφότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Σόφια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024