Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίσημο: Ανοίγει από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο - «Χαλαρώνουν» το Σαββατοκύριακο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Επίσημο: Ανοίγει από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο – «Χαλαρώνουν» το Σαββατοκύριακο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Το «μονοπάτι» της σταδιακής άρσης του lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης

Το «μονοπάτι» της σταδιακής άρσης του lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Μπορεί χθες η Ελλάδα να σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τις μολύνσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά από την αρχή τις πανδημίας τις 4.000 και σήμερα να παρέμειναν στα «ύψη», ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομία που «ασφυκτιά» και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα.

Το νέο «μείγμα» μέτρων

Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα που ανοίγουν. Το άνοιγμα θα γίνει τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.

Παράλληλα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με το SMS 6 στο 13033 θα επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «επιτρέπεται από 5/4/2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών με χρήση ειδικού κωδικού και ως 3 ώρες συνολικά. Πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού».

Ακόμα ενημέρωσε πως «από Σάββατο 3/4 και μόνο τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού».

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στάθηκε ειδικά στο δεύτερο αυτό μέτρο και τόνισε με κάθε τρόπο πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο αν διαπιστωθεί κατάχρησή του από τους πολίτες, ή χρήση του μέτρου για άλλους λόγους πέραν της άσκησης.

«Η ανακατανομή θα δώσει ανάσες και θα περιορίσει τις εστίες υπερμετάδοσης. Προϋπόθεση η ατομική ευθύνη» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αποφυγή πάρτι και συναθροίσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα για καλύτερο αποτέλεσμα «και υγειονομικό και κοινωνικό και οικονομικό».

«Κλειδί» τα self tests

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι το άνοιγμα της χώρας μας θα γίνει με τη βοήθεια των self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου.

Τα εν λόγω τεστ θα αποτελέσουν «σύμμαχο» της χώρας μας τόσο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όσο και για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τα self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας καθιστά την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κοροναϊού.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024