Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Επενδυτικοί Άγγελοι, οι startups και τα φορολογικά κίνητρα

Οι Επενδυτικοί Άγγελοι, οι startups και τα φορολογικά κίνητρα

Ο Επενδυτικός Άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece - έως 100.000 € ανά νεοφυή επιχείρηση και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 € ανά έτος.

Ο Χρίστος Δήμας, αρμόδιος υφυπουργός για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανάρτηση του στο Linkedin έκανε γνωστό ότι βρίσκονται πλέον «σε ισχύ τα φορολογικά κίνητρα για τους Επενδυτικούς Αγγέλους». Αλλά, για τι πρόκειται; Τι είναι οι λεγόμενοι Επενδυτικοί Άγγελοι και ποιο είναι το έργο τους; Οι Επενδυτικοί Άγγελοι, κατά τη επικρατούσα διεθνή πρακτική, είναι οι «πρώτοι επενδυτές», οι επενδυτές, πέραν των συγγενών και φίλων, που αναλαμβάνουν το ρίσκο να στηρίξουν μια startup στα πρώτα της βήματα. Με άλλα λόγια, οι «Άγγελοι» λειτουργούν ως ανιχνευτές ταλέντων, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις. Βεβαίως, η ελληνική εκδοχή των κινήτρων για τους «Επενδυτικούς Άγγελους» είναι περιοριστική – τα κίνητρα «περνούν» μέσα από το Elevate Greece- αλλά έστω και με αυτό τον τρόπο έγινε μια αρχή!

Στην ανάρτηση του ο Χρίστος Δήμας γράφει: «Για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του #ElevateGreece. Τα κίνητρα στοχεύουν στην ουσιαστική αλλά και συνολική ανάπτυξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος, αφού αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Από σήμερα τίθενται σε ισχύ».

H ανακοίνωση

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβάζουμε τα εξής: «Η Ελληνική Πολιτεία, για πρώτη φορά, θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε κ. Γεώργιος Πιτσιλής, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου – φυσικού προσώπου ως “Επενδυτικού Αγγέλου” (Angel Investor). Παράλληλα, του αναγνωρίζει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.

Πιο συγκεκριμένα, με την Απόφαση, καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της εισφοράς του κεφαλαίου, η διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του “Επενδυτικού Αγγέλου”, η διενέργεια ελέγχων για την διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων των «Επενδυτικών Αγγέλων» και των νεοφυών επιχειρήσεων αναφορικά με την ορθή εφαρμογή του άρθρου 70Α του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ), όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν. 4712/2020.

Ο Επενδυτικός Άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Δύναται να επενδύσει ποσό έως 100.000 € ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 € ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως ως Επενδυτικός Άγγελος / «Angel Investor» ορίζεται ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή εξωτερικού, κάτοχος Ελληνικού ΑΦΜ, ο οποίος εισφέρει χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους, με τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις τρόπο».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024