Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική Επανάσταση: Συγκίνηση από τη μεγαλειώδη παρέλαση

Ελληνική Επανάσταση: Συγκίνηση από τη μεγαλειώδη παρέλαση

Στις 6:21, με το πρώτο φως του ήλιου, αντήχησαν στον ουρανό οι 21 κανονιές από τον λόφο του Λυκαβηττού, που σήμαναν την έλευση της πιο πανηγυρικής μέρας των τελευταίων 200 χρόνων.

Στις 6:21, με το πρώτο φως του ήλιου, αντήχησαν στον ουρανό οι 21 κανονιές από τον λόφο του Λυκαβηττού, που σήμαναν την έλευση της πιο πανηγυρικής μέρας των τελευταίων 200 χρόνων. Χάραξε η μέρα και οι ακτίνες του ήλιου διαπέρασαν το γαλανόλευκο πέπλο που νοητά είχε απλωθεί πάνω από τη χώρα, αντανακλώντας στα μαχητικά αεροσκάφη που ζέσταιναν τις μηχανές τους για να λάβουν θέσεις απογείωσης, στα άρματα μάχης που βρίσκονταν ήδη στο κέντρο της Αθήνας, στα γυαλισμένα όπλα, στις φορεσιές, στις στολές.

Η φετινή 25η Μαρτίου ήταν τόσο ιδιαίτερη για όλο τον Ελληνισμό αλλά και συγκινητική για τον υπόλοιπο κόσμο που μοιράστηκε μαζί του την χαρά και την περηφάνια μίας ξεχωριστής επετείου, εκείνης των 200 χρόνων από την απελευθέρωση μίας χώρας, που τόσα πρόσφερε σε όλους τους τελευταίους πολλούς αιώνες και που δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προσφέρει τα όσα μπορεί, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Πήγε 8 το πρωί και η Γαλανόλευκη υψώθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολούθησε η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και μετά όλοι έλαβαν θέσεις μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έφθασαν οι ξένοι ψηλοί προσκεκλημένοι για να καταθέσουν στεφάνια. Η μάσκα που φορούσε ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, δεν στάθηκε να ικανή να κρύψει τη συγκίνησή του.

Εφερε από την πατρίδα του στο στεφάνι που κατέθεσε και δάκρυσε γιατί ο πρίγκιπας Κάρολος έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου, ο οποίος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό και αναγκάσθηκε να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αποφεύγοντας παρά λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της. Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας», είχε πει ο ίδιος.

Στις 10 ξεκίνησε η μεγαλειώδης παρέλαση και το ρίγος συγκίνησης όταν εμφανίστηκαν τα έφιππα τμήματα με τις στολές απ’ όλες τις σημαντικές στιγμές των τελευταίων 200 χρόνων, διαπέρασε από άκρη σε άκρη τη χώρα.

Προκάλεσε ρίγη ο συμβολισμός του βηματισμού των Ευζώνων, όπου κάθε βήμα και χτύπος του ποδιού στο έδαφος ήταν για να ακούνε οι Αγνωστοι νεκροί του Εθνους. Και κράτησαν όλοι την ανάσα τους μπροστά στη θέα των Ευζώνων, στους χτύπους των τσαρουχιών στο έδαφος, στο προσκλητήριο εκατοντάδων χιλιάδων πεσόντων, που δεν τους ξέχασε κανείς, σαν μία υπόσχεση για την νέα αρχή του Ελληνιθσμού.

Ηταν οι στιγμές που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνα Σακελλαροπούλου, λύγισε από τη συγκίνηση, παρακολουθώντας τις λευκές στολές, μετά τους Μαυροσκούφηδες, τους Ιερολοχίτες, τις επίλεκτες δυνάμεις, τις σημαίες τους, τον όρκο τους, και ψηλά στον ουρανό τα μαχητικά που κάθε άλλη μέρα πετούν πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίζοντας τις εχθρικές εισβολές.

«Η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη» ανέφερε στο μήνυμά της για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ξεχώρισε στον ουρανό μονάχος του  ο πιλότος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας από τους αιθέρες, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους από τον αττικό ουρανό.

«Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές. Στέλνουμε μήνυμα περηφάνειας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Χρόνια Πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες παντού στον κόσμο».

Στις 11 η μεγαλειώδης παρέλαση ολοκληρώθηκε και εξέπεμψε το μήνυμα ρος πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024