Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Δωρεάν WiFi σε 5.600 σημεία της Ελλάδας

Δωρεάν WiFi σε 5.600 σημεία της Ελλάδας

Υστερα από επτά χρόνια, στις 26 Μαρτίου, αναμένεται η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», προϋπολογισμού 18,4 εκατ. ευρώ

Ποιος θυμάται το WiFi! Κι όμως, το έργο της ανάπτυξης 5.600 σημείων Wifi σε όλη τη χώρα, με σκοπό την παροχή δωρεάν Internet σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος της επικράτειας, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία! Πέρασαν πάνω από επτά χρόνια, από τις 3 Νοεμβρίου 2013, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προαναγγείλει το «δωρεάν ασύρματο Διαδίκτυο» σε δημόσιους χώρους όλης της Ελλάδας. Μάλιστα, είχε γίνει και η κατάλληλη προεργασία, όμως η επόμενη κυβέρνηση το ακύρωσε.

Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαρτίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένει την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού 18,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν τουλάχιστον σε περίπου 2.500 περιοχές όλης της Ελλάδας και ειδικότερα σε χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής και μετακίνησης επιβατών, μεγάλων ή μικρότερων εκδηλώσεων, αλλά και σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές θα χρειαστεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι έως τρία access points ανά περιοχή. Ο στόχος είναι η αρχιτεκτονική κατανομή των access points να γίνει όσο το δυνατόν σε ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Κεντρικό σύστημα διαχείρισης

Τα σημεία εγκατάστασης των 5.600 access points θα υποδειχθούν από τους δήμους, ενώ η διαχείριση, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκαταστήσει ο ανάδοχος του έργου σε χώρο που θα υποδειχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, βάσει της προκήρυξης του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού, την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια. Βασική υποχρέωση του αναδόχου είναι το δωρεάν WiFi να παρέχεται χωρίς όρους που θα εισάγουν διακρίσεις στην ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μέσω των WiFi Hotspots που θα αναπτυχθούν σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο διαγωνισμός και η συμφωνία

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες ή άλλους φορείς που θα αναλάβουν την υλοποίηση του WiFi4GR, προβλέπεται ότι το έργο θα εκτελεστεί με τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο με τρεις φορείς, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός ενδιαφερομένων που θα πληρούν τα κριτήρια της ποιοτικής επιλογής και θα υποβάλουν αποδεκτές προσφορές.

Σε περίπτωση μικρότερου αριθμού ενδιαφερομένων, προβλέπεται να μπορεί να συναφθεί συμφωνία-πλαίσιο με λιγότερους ή όλους τους αναδόχους (π.χ. έναν ή και δύο οικονομικούς φορείς) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Οπως επισημαίνεται στη διακήρυξη, η σύμβαση δεν θα υποδιαιρείται σε τμήματα (lots), επειδή βασικός στόχος του σχεδιασμού του WiFi4GR είναι η δημιουργία κοινού δικτύου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό περιοχών (WiFi Hotspots).

Φορέας χρηματοδότησης του WiFi4GR είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα χρησιμοποιήσει για το εν λόγω έργο πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου οι ανάδοχοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν και να παραδώσουν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των σημείων ασύρματης πρόσβασης (access points), των Σημείων Συγκέντρωσης (ΣΣ), καθώς και του λοιπού απαιτούμενου εξοπλισμού σε καθεμιά από τις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία ασύρματης πρόσβασης.

Επίσης, θα εγκαταστήσουν και θα παραδώσουν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των υποδομών (τεχνολογικός εξοπλισμός, λογισμικό, υπηρεσίες) και των υπηρεσιών που θα καθοριστούν κατά την υλοποίηση των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων για όλη τη διάρκεια του έργου.

Only in

Ο ανεκτίμητος πίνακας του Γιάννη Ιωαννίδη

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ο 5os Beatle. Κάποιος που η επιρροή του στην αθλητική κουλτούρα της χώρας θα μνημονεύεται για πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023