Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Κίνα : Σε απίστευτο καβγά εξελίχθηκε η υψηλόβαθμη συνάντηση στην Αλάσκα

ΗΠΑ – Κίνα : Σε απίστευτο καβγά εξελίχθηκε η υψηλόβαθμη συνάντηση στην Αλάσκα

Σε καβγά με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες εξελίχθηκε η συνάντηση των υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας, στο Ανκορατζ της Αλάσκας.

Το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ως προς τη διπλωματία απείλησε χθες Πέμπτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «αυστηρά μέτρα» εναντίον της «αμερικανικής ανάμιξης» στα εσωτερικά του και αξίωσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» κατά τη διάρκεια συνάντησης σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν στην Αλάσκα.

«Αμερικανική ανάμιξη»

«Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Eχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση», τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε.


Η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν (δεύτερος από δεξιά, φωτογραφία Reuters)

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά στην Αλάσκα με τους αμερικανούς ομολόγους τους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως πήγαν για να επιδοθούν σε λεονταρισμούς και μοιάζουν αποφασισμένοι να παραβιάσουν το πρωτόκολλο, υποστήριξε αμερικανός διπλωμάτης μετά τις ανταλλαγές αντεγκλήσεων από αμφότερες τις πλευρές.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε πως πριν την έναρξη των συνομιλιών τα μέρη είχαν συμφωνήσει ότι οι εισαγωγικές τοποθετήσεις κάθε πλευράς θα ήταν δίλεπτες, αλλά κατέληξαν να διαρκέσουν πάνω από μια ώρα.

«Λεονταρισμοί» της Κίνας

«Η κινεζική αντιπροσωπεία (…) μοιάζει να ήρθε αποφασισμένη να επιδοθεί σε λεονταρισμούς, να είναι επικεντρωμένη στους δημόσιους θεατρινισμούς και στα δράματα αντί της ουσίας. Το έκαναν σαφές παραβιάζοντας αμέσως το πρωτόκολλο», υποστήριξε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί, ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παρέβη κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος κινέζων αξιωματούχων λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνάντηση.

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε μιλήσει μπροστά στον υψηλόβαθμο κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι για τα προβλήματα που υπάρχουν με την Κίνα, αναφερόμενος και στη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Οι ενέργειες της Κίνας «απειλούν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίκεν κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησής του με τους κινέζους αξιωματούχους.


Η κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υψηλόβαθμο κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί (κέντρο, φωτογραφία Reuters)

«Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Κίνας στην Σιντζιάνγκ», για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, για «το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και τον οικονομικό καταναγκασμό εναντίον των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η παρέμβαση Σάλιβαν

Από την πλευρά του, ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν «σύγκρουση» με την Κίνα, αλλά «είναι ανοιχτές στον σκληρό ανταγωνισμό».

«Θα αγωνιζόμαστε πάντα για τις αρχές μας, για τους ανθρώπους μας και για τους φίλους μας», προειδοποίησε ο Σάλιβαν σε αυτήν την πρώτη σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων, στην πόλη Ανκορατζ της Αλάσκας, μετά την άνοδο του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024