Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
AstraZeneca : Ξεκινούν και πάλι οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη - Ποιες χώρες κάνουν restart

AstraZeneca : Ξεκινούν και πάλι οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη – Ποιες χώρες κάνουν restart

Μετά την ανακοίνωση του EMA, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της.

Στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneka, επιστρέφουν σειρά χώρες, μετά την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων (EMA).

Αρκετές χώρες είχαν προχωρήσει στην αναστολή της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά την  έντονη ανησυχία που επικράτησε για περιστατικά θρομβώσεων.

Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Οργανισμού, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία θα χρησιμοποιεί και πάλι το εμβόλιο από σήμερα.

Το σκεπτικό της ΕΜΑ

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν δείχνει να συνδέεται με τα 30 περιστατικά θρόμβωσης που οδήγησαν στο πάγωμα της χρήσης του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο πολυαναμενόμενο πόρισμά του.

Το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν οι θρόμβοι από το εμβόλιο δείχνει απίθανο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, γι’ αυτό και ο ΕΜΑ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ.  Και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν». Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Κουκ.

Ο ΕΜΑ θα ξεκινήσει επίσης «επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», είπε, τονίζοντας ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο».

Ποιες χώρες επανεκκινούν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Ηδη πριν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, Γαλλία και Ιταλία είχαν δείξει πως θα προχωρήσουν στην άρση της αναστολής της χρήσης τους. Από σήμερα θα κάνουν και πάλι χρήση του εμβολίου. Μάλιστα, στην Γαλλία θα εμβολιαστεί σήμερα με το εν λόγω εμβόλιο ο πρωθυπουργός της χώρας.

Το ίδιο θα κάνει και ο Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία, προκειμένου να δείξει στους πολίτες πως είναι ασφαλές.

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας» είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης… κι αυτό θα είναι που θα κάνω».

Η Γερμανία με την σειρά της ανακοίνωσε πως από σήμερα θα χρησιμοποιείται ξανά το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στην λίστα προστίθενται Λετονία και Λιθουανία. Σήμερα ξεκινά τους εμβολιασμούς και η Βουλγαρία που είχε αναστείλει το εμβόλιο, όπως και η Κύπρος.

Από σήμερα ξαναρχίζει η χορήγηση του εμβολίου και στην Ιταλία. Ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι  «η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ». Ο Ντράγκι κατέστησε και πάλι σαφές,  ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ποιες χώρες θα ακολουθήσουν

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα ξαναρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε το σκεύασμα αυτό «ασφαλές και αποτελεσματικό» για την Covid-19.

Αντίθετα, στην Δανία όπου μία ασθενής πέθανε αφότου εμβολιάστηκε με το AstraZeneca, μετά από θρομβοεμβολικού επεισοδίου εξετάζονται δέκα ανάλογες περιπτώσεις, ενώ η Σουηδία συνεχίζει την αναστολή της χρήσης του μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Οπως ανακοίνωσε η Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων, μια γυναίκα, χωρίς άλλα προβλήματα, πέθανε στη Σουηδία σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην χώρα μας, η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου συνεχίζεται κανονικά.

Το υπουργείο Υγείας τόνιζε από την πρώτη στιγμή πως συντάσσεται με τις αποφάσεις του ΕΜΑ και δεν είχε προχωρήσει σε αναστολή του εμβολίου της Astrazeneca περιμένοντας με ψυχραιμία τα αποτελέσματα των ειδικών στις έρευνες για τις θρομβώσεις. Έτσι, μετά την θετική εισήγηση του ΕΜΑ, το εμβόλιο θα συνεχίζεται να χορηγείται κανονικά.

Ικανοποίηση από την AstraZeneca

Η AstraZeneca χαιρέτισε τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία.

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι θεμελιώδους σημασίας και χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών που επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου μας στον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε η Αν Τέιλορ, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναρχίσουν Ευρώπη.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024