Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ανησυχία για το στέλεχος από συνδυασμό μεταλλάξεων που εντοπίστηκε στην Αθήνα

Κοροναϊός : Ανησυχία για το στέλεχος από συνδυασμό μεταλλάξεων που εντοπίστηκε στην Αθήνα

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο διατηρεί τα χαρακτηριστικά της υψηλής μεταδοτικότητας της βρετανικής μετάλλαξης και ταυτόχρονα είναι πιο ανθεκτικό στα αντισώματα, χαρακτηριστικό που φέρει από τα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, μετά την εμφάνιση νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού στην Αθήνα, ενός συνδυασμού της βρετανικής μετάλλαξης με τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο διατηρεί τα χαρακτηριστικά της υψηλής μεταδοτικότητας της  βρετανικής μετάλλαξης και ταυτόχρονα είναι πιο ανθεκτικό στα αντισώματα, χαρακτηριστικό που φέρει από τα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, συστήνοντας συνεχή χρήση της μάσκας.

Όσον αφορά το εάν υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν οι εμβολιασμοί από το στέλεχος αυτό, οι ειδικοί που μίλησαν στο iatropedia.gr υποστηρίζουν ότι όλα τα εμβόλια κατά της COVID 19 καλύπτουν τη  βρετανική μετάλλαξη, ωστόσο η αντίδραση των εμβολίων στις άλλες δύο μεταλλάξεις, είναι πολύ μικρότερη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις στον πληθυσμό, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι μεγαλύτερη η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους.

Να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 2.589 κρούσματα με μεταλλάξεις κοροναϊού. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών διεξάγει ελέγχους σε παλαιότερα δείγματα διαπίστωσε ότι η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται στη χώρα μας από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Κυριαρχούν τα μεταλλαγμένα στελέχη

Την ήδη επιδημιολογικά επιβαρυμένη κατάσταση της χώρας επιτείνουν τα νέα, μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που κυριαρχούν σε ποσοστό 70% των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, φτάνοντας το 90% στην Αττική.

Τα τελευταία δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι κάθε άτομο που προσβάλλεται από μεταλλαγμένο στέλεχος παραμένει μεταδοτικός για διάστημα 5 παραπάνω ημερών απ’ ότι στην περίπτωση του συμβατικού στελέχους του ιού. Ενώ δηλαδή προ μεταλλάξεων ο κοροναϊός εξουδετερωνόταν από τον οργανισμό στις οκτώ ημέρες, τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 13.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι θετικοί είναι πολύ πιο μεταδοτικοί σε διάρκεια, άρα και η διασπορά που προκαλούν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι προ μεταλλάξεων.

Στα 2.531 συνολικά

Ειδικότερα, τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού στην Ελλάδα, φθάνοντας πλέον τα 2.531. Στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι και ότι πλέον εντοπίζονται και κρούσματα με διαφορετικές παραλλαγές του ιού, από τη βρετανική και την νοτιοαφρικανική που εμφανίζονταν στην αρχή του τρίτου κύματος και εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο συχνές μεταλλάξεις που εντοπίζονται.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 55 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024