Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: «Ναι» από τον εθνικιστή Μπαχτσελί στην απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Τουρκία: «Ναι» από τον εθνικιστή Μπαχτσελί στην απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, τούρκος εισαγγελέας κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την απαγόρευση του HDP.

Ο εθνικιστής σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλωσόρισε το αίτημα κορυφαίου εισαγγελέα να απαγορευθεί το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα HDP.

Μάλιστα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών θα πρέπει να κλείσει «και να μην ανοίξει ποτέ ξανά».

Ο Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) που τις τελευταίες εβδομάδες είχε ηγηθεί των εκκλήσεων για την απαγόρευση του HDP, δήλωσε την Πέμπτη πως το φιλοκουρδικό κόμμα είναι «μια εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα».

H προσφυγή

Υπενθυμίζεται ότι σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, τούρκος εισαγγελέας κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την απαγόρευση του HDP, το οποίο κατηγόρησε για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για σχέσεις με κούρδους μαχητές.

Η αμερικανική παρέμβαση

Σημειώνεται ότι  οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις διώξεις στην Τουρκία κατά του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος ανήκει στο HDP, αλλά και τις προσπάθειες για τη διάλυση του κόμματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχητικών κινήσεων που έγιναν στις 17 Μαρτίου για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι παρακολουθεί την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση:

* Θα υπονομεύσει αδικαιολόγητα τη βούληση των τούρκων ψηφοφόρων

* Θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία

* Θα αρνηθεί σε εκατομμύρια τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους.

Ως εκ τούτου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τις επιταγές του τουρκικού Συντάγματος και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, ανακοίνωσε την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών στον βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας και συνεπώς της βουλευτικής ασυλίας του κ. Γκεργκερλίογλου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024