Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σερβία : Ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σερβία : Ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ικανοποιημένη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας, η οποία ανήγγειλε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού

Ικανοποιημένη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας, Τατιάνα Μάτιτς.

«Μετά τη δημοσίευση της χθεσινής πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ανησυχίας. Σκοπός του εγγράφου αυτού είναι να διευκολύνει την κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, που θα είναι ασφαλείς από άποψη υγείας», δήλωσε σε συνέντευξή της στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 η Τατιάνα Μάτιτς.

Σχολιάζοντας το σημείο της πρότασης που αναφέρεται στην αναγνώριση των εμβολίων, που έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι, που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως το πιστοποιητικό, θα λάβει έγκριση και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το κινέζικο Sinopharm από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε η Μάτιτς το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει την δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν μεμονωμένα ποια εμβόλια θα αποδεχθούν.

Έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας σε διμερές επίπεδο για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Με την Ελλάδα συζητούμε εδώ και δύο μήνες για το θέμα αυτό και στις 29 Μαρτίου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, όπου θα εξετάσουμε διεξοδικά όλες τις λεπτομέρειες. Παράλληλα, υπάρχει και στενή συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής των δύο χωρών, για να καθοριστεί η μορφή του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα χρησιμοποιηθεί», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας.

Τόνισε ότι κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, δήλωσαν ότι  θα αποδεχθούν τα σερβικά πιστοποιητικά ωστόσο – όπως είπε – η σερβική κυβέρνηση επιθυμεί την συμφωνία με την Ελλάδα για την θερινή περίοδο, λόγω της εγγύτητας, αλλά και με άλλες χώρες τις ΕΕ για οικονομικούς λόγους.

Η Τάτιανα Μάτιτς δήλωσε επίσης ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό PCR τεστ, το οποίο θα είναι δωρεάν από τον Μάιο για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού της Σερβίας έρχονται λίγες ημέρες μετά από εκείνες του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που κατηγόρησε την ΕΕ ότι αδιαφορεί για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ είχε εκφράσει τη δυσφορία του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε περίπτωση που αυτό ισχύσει μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλια.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024