«ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρουσιάζουν Τα Συντάγματα της Επανάστασης.
Ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κείμενα, τα οποία με τον ριζοσπαστικό, φιλελεύθερο και δημοκρατικό τους χαρακτήρα αποτυπώνουν το όραμα, τις αξίες και τα ιδεώδη, που ενέπνευσαν του επαναστάτες Έλληνες για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα.

Αξίες και ιδεώδη, που πρέπει να συνεχίζουν να μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα.

Μία πολύτιμη, σκληρόδετη, εικονογραφημένη έκδοση.

Τα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αυτά κείμενα, με τον ριζοσπαστικό φιλελεύθερο και δημοκρατικό τους χαρακτήρα, υπογραμμίζουν δύο θεμελιώδεις αλήθειες για τον Αγώνα της Ελευθερίας.

Πρώτα απ’ όλα, αποτυπώνουν στις προβλέψεις και τις διατυπώσεις τους τις αξίες που ενέπνευσαν τους επαναστάτες Έλληνες, τις αξίες που εκείνοι οραματίζονταν ότι θα διέπουν την ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Με τη συνταγματική εμπέδωση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, της διάκρισης των εξουσιών, της νομοκρατίας και της λογοδοσίας, οι Έλληνες του Αγώνα υφαίνουν ένα ισχυρό νήμα νοήματος και αξιών που συνδέει έμπρακτα τις πιο δημοκρατικές παραδόσεις της μακραίωνης πορείας του Ελληνισμού με τις πλέον φιλελεύθερες ιδέες της εποχής.

Και μ’ αυτό τον τρόπο, ταυτόχρονα, οι συνταγματικοί νομοθέτες της νέας Ελλάδας διατρανώνουν τη θέση που οραματίζονται για την ελεύθερη πατρίδα μεταξύ των εθνών – μια θέση στην καρδιά της Ευρώπης ώστε η Ελλάδα να λειτουργεί ως φάρος δικαίου και πολιτισμού, αντάξια της βαριάς παρακαταθήκης της ιστορίας της.

Σίγουρα, οι συντάκτες των σπουδαίων αυτών κειμένων ήδη αντιλαμβάνονταν το δυσθεώρητο μέγεθος του εγχειρήματος αυτού. Τόλμησαν όμως να θέσουν τον πήχη ψηλά, ορίζοντας για τις επόμενες γενιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων το δύσκολο αλλά εξαιρετικά τιμητικό καθήκον να συμβάλλουμε κατά το μέτρο που μας αντιστοιχεί στην τελική υλοποίηση αυτού του οράματος ελευθερίας και δημοκρατίας.

Το ΚΕΦίΜ, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από το 1821, αναδεικνύει το περιεχόμενο αυτού του οράματος, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί γνώμονα σκέψης και δράσης για το μέλλον της πατρίδας μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η έκδοση των τριών Συνταγμάτων της Επανάστασης, μέρος του ευρύτερου προγράμματός μας «Ελλάδα 2021: 200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του John Templeton Foundation και με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστείδη Χατζή, Διευθυντή Ερευνών στο

ΚΕΦίΜ, είναι ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής προς τους άνδρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και μια συμβολική δέσμευση ότι οι ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα συνεχίζει και σήμερα να μας εμπνέει και να εμψυχώνει τις δικές μας προσπάθειες για μια Ελλάδα ακόμη πιο ελεύθερη και δημοκρατική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο