Οι έξι πιο γνωστοί σεφ της Ελλάδας φτιάχνουν τη δική τους ταραμοσαλάτα.

Διαβάστε αναλυτικά τις συνταγές τους και διαλέξτε αυτή που θα ακολουθήσετε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Γιάννης Λουκάκος

Υλικά

150 γρ. λευκός ταραμάς
75 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
95 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο
500 γρ. ηλιέλαιο
65 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. νερό, κρύο
20 γρ. λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Σε μια κανάτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Συνεχίζουμε να αλέθουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα δύο είδη του λαδιού πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή. Διορθώνουμε την υφή της ταραμοσαλάτας με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Άκης Πετρετζίκης

Υλικά

200 γρ. ταραμά λευκό

200 γρ. ψωμί, μόνο ψίχα

ξύσμα και χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

150 ml ελαιόλαδο (τουλάχιστον)

500 ml νερό

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 πρέζα μπούκοβο

1 πρέζα ζάχαρη

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 πρέζα μπούκοβο και 1 πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν για 5-10 λεπτά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και μουσκεύουμε το ψωμί μας. Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό. Μάλλον δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου αλάτι διότι ο ταραμάς είναι αλμυρός.

Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, το ψωμί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι (ανάλογα την αρεσκεία μας), 100 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε.

Προσθέτουμε στο τέλος το ταραμά και χτυπάμε για να δέσει το μείγμα.

Προσέχουμε να δοκιμάζουμε όλη την ώρα και να προσθέσουμε επιπλέον λάδι αν χρειαστεί, πιπέρι και λεμόνι.

Μπορούμε να σερβίρουμε τον ταραμά μας με ντάκο, ελιές, ντομάτα και να ρίξουμε από πάνω φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά 

400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί

3 γεμάτες κ.σ. ταραμά λευκό

χυμό από 2 λεμόνια

1/2 κρεμμύδι

1 κ.σ. άνηθο

500 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.

Βαγγέλης Δρίσκας

Υλικά

8 φέτες ψωμί

150 γραμ. λευκός ταραμάς

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

χυμός από 1 λεμόνι

χυμός από 1 πορτοκάλι

1 σφηνάκι τσίπουρο

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες ελιές

Εκτέλεση

Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού σε νερό με το τσίπουρο μέχρι να μαλακώσει. Στύβετε πολύ καλά και το βάζετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ.

Προσθέτετε τον ταραμά και τα δουλεύετε για 2-3 λεπτά στην μεγαλύτερη ταχύτητα για να ανακατευτούν.

Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο

Σερβίρετε την ταραμοσαλάτα, γαρνίρετε με τις ελιές και συνοδεύετε με κριτσίνια ή ψημένες φέτες ψωμιού και παγωμένη ρακή ή τσίπουρο.

Βασίλης Καλλίδης

Υλικά

6 φέτες ψωμί του τοστ ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ ΤΟΣΤΙΜΟ Σταρένιο

2 κ.σ. λευκό ταραμά

Χυμό από 2-3 λεμόνια

1 ½ ποτήρι λάδι (μισό σπορέλαιο & μισό ελαιόλαδο)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το σταρένιο ψωμί του τοστ σε νερό μέσα σε ένα μπολ για λίγα δευτερόλεπτα και το στύβουμε καλά με το χέρι για να φύγει το πολύ νερό.

Σε μπλέντερ προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί, τον ταραμά, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο με το ελαιόλαδο χτυπώντας σιγά σιγά για να ενσωματωθούν. Δεν βάζουμε το λάδι όλο μαζί γιατί θα κόψει!

Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο βελούδινο μείγμα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα διακοσμώντας με πιπεριά Φλωρίνης, ελιές, κρίταμο τουρσί και φέτες λεμονιού.

Λευτέρης Λαζάρου

Υλικά

100 γρ. λευκός ταραμάς

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι

350 ml καλό σπορέλαιο

50 ml απαλό ελαιόλαδο

100-120 ml μεταλικό νερό

Πιπέρι λευκό

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

3-4 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζετε σε μπλέντερ τον ταραμά με όλα τα υλικά εκτος απο τον άνηθο, και χτυπάτε μεχρι να δέσει ο ταραμάς. Στο τέλος, βάζετε μέσα και τον άνηθο και ανακατεύετε.

Το μείγμα γίνεται πολύ σφιχτό και ρίχνετε παγωμένο νερό και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή.

Προσθέστε λίγο άσπρο πιπέρι για να τον κάνετε πιο πικάντικο.

Τον βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σερβίρετε πάνω σε βραστές πατάτες και πασπαλίζετε με άνηθο ή σαν ντιπάκι με τη λαγάνα.