Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ανησυχία ειδικών - Πάει για Απρίλιο το άνοιγμα καταστημάτων

Κοροναϊός : Ανησυχία ειδικών – Πάει για Απρίλιο το άνοιγμα καταστημάτων

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Έντονα στο παρασκήνιο έχει βρεθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου αφού οι πληροφορίες έκαναν λόγο για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε ότι «όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες – δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά», είπε η κ. Πελώνη αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως είπε χθες και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση, «η επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως είναι ασφαλέστερο να ανοίξουν με ασφάλεια τα μικρά μαγαζιά.

«Ο κόσμος χρειάζεται βαλβδίδες εκτόνωσης. Πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά στις μεγάλες πόλεις με click in shop. Θα αρχίσει να παίρνει μπροστά η οικονομία. Αν πάτε σε μια πλατεία θα δείτε ότι γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20 άνθρωποι γύρω από ένα παγκάκι. Οι μισοί καπνίζουν και οι άλλοι μισοί πίνουν καφέ. Αυτό είναι σαφώς πιο επικίνδυνο από το να καθόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους, σε μια καφετέρια με τις σωστές αποστάσεις» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στο στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Ελένη Γιαμαρέλλου είπε ότι εάν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Πόσα μηνύματα θα επιτρέπονται στο 13032

Για το τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο όταν ανοίξει, μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA αναφέρθηκε στο νέο νούμερο 13032 στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε για αγορές, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο. Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας και το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024