Σε βαριές καταγγελίες προχώρησε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των εμβολιασμών στην Ευρώπη. Όπως ισχυρίστηκε, υπάρχει τόσο αδιαφάνεια στις διαδικασίες όσο και ανισότητα στην κατανομή των δόσεων που παραλαμβάνονται.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπης είναι ένα «παζάρι» γύρω από τα εμβόλια κατά της Covid, είπε χαρακτηριστικά ο Κουρτς, κάνοντας λόγο για παράλληλες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μεταξύ του «διευθυντηρίου» και των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι τον Ιούνιο (του 2020) η ΕΕ παρήγγειλε εμβόλια για όλα τα κράτη-μέλη. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, πολλοί από εμάς εξεπλάγησαν για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Δανία και το πόσο πίσω έχει μείνει ταυτόχρονα η Λετονία», δήλωσε ο Κουρτς και πρόσθεσε: «Οι παραδόσεις δεν ακολουθούν τον αναλογικό κανόνα με βάση τον πληθυσμό. Υπάρχει η εικόνα ότι η Μάλτα έχει παραλάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις σε σύγκριση με το Βουλγαρία».

«Εάν αυτό συνεχιστεί, τότε θα οδηγηθούμε σε μεγάλες ανισότητες», συνέχισε ο Αυστριακός καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η δική του χώρα, η οποία έχει παραλάβει 1,2 εκατομμύρια δόσεις, δεν έχει για την ώρα αδικηθεί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, προτού φτάσει να κάνει δημοσίως τις καταγγελίες του, έχει συγκρίνει τα υπάρχοντα στοιχεία για τους εμβολιασμούς με τους συναδέλφους του από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Κουρτς, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, συνήψαν πρόσφατα συμφωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για παραγωγή εμβολίων ανεξάρτητα από τις δομές και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr