Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάλτα : Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, Καρουάνα Γκαλίζια

Μάλτα : Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, Καρουάνα Γκαλίζια

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, κατά την απολογία του στο δικαστήριο της Βαλέτα, παρουσία δημοσιογράφων και συγγενών της Καρουάνα Γκαλίζια, ο Βίνσεντ Μουσκάτ έδωσε τον πληρέστερο μέχρι τώρα απολογισμό της συνωμοσίας πίσω από τη δολοφονία της δημοσιογράφου

Ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος της Μαλτέζας δημοσιογράφου των Panama Papers, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, αποκάλυψε σήμερα στο δικαστήριο ότι αυτός και άλλοι δύο άνδρες χρησιμοποιούσαν κιάλια και τηλεσκόπιο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της για ημέρες, προτού τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, κατά την απολογία του στο δικαστήριο της Βαλέτα, παρουσία δημοσιογράφων και συγγενών της Καρουάνα Γκαλίζια, ο Βίνσεντ Μουσκάτ έδωσε τον πληρέστερο μέχρι τώρα απολογισμό της συνωμοσίας πίσω από τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Σημειώνεται πως η δολοφονία της Γκαλίζια, τον Οκτώβριο του 2017, προκάλεσε οργή στην Ευρώπη και οδήγησε σε μεγάλη κρίση το κυβερνών Εργατικό κόμμα στη Μάλτα, με αποκορύφωση την παραίτηση του πρωθυπουργού το 2019.

Επτά άνδρες έχουν είτε παραδεχθεί είτε διωχθεί για συνέργεια στη δολοφονία της Γκαλίζια. Μεταξύ αυτών, ο επιχειρηματίας Γιόργεν Φένεκ, που έχει αρνηθεί ότι υπήρξε ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας, και ο Μέλβιν Θέουμα, οδηγός ταξί που ομολόγησε ότι ήταν ο μεσάζων στο φερόμενο συμβόλαιο δολοφονίας.

Υπήρχε μια… καλή δουλειά

Ο Μουσκάτ είπε στο δικαστήριο ότι συναντήθηκε με άλλους δύο άντρες που κατηγορούνται για άμεση συμμετοχή στη δολοφονία, τους αδελφούς Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζιο, πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2017 στη Μάλτα.

«Ο Άλφρεντ Ντετζόρτζιο ήρθε σε μένα και μου είπε ότι υπήρχε μια καλή δουλειά για μένα» είπε στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δουλειά ήταν να σκοτώσει την Καρουάνα Γκαλίζια έναντι της τιμής των 150.000 ευρώ.

«Υποτίθεται θα ήμασταν τρεις – εγώ και οι Ντετζότζιο» είπε ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος. «Το σχέδιο ήταν να την ακολουθήσουμε και να την πυροβολήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Μετά τις εκλογές, ο Θέουμα μας έδωσε 30.000 ευρώ προκαταβολή σε μια καφέ δερμάτινη τσάντα. Το ποσό καταβλήθηκε σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Πήραμε 10.000 ευρώ ο καθένας και ξεκινήσαμε τη δουλειά. Ο Άλφρεντ και εγώ την ακολουθήσαμε στην Bidnija», το χωριό όπου ζούσε η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε ακόμα ότι οι τρεις τους χρησιμοποίησαν κιάλια και τηλεσκόπιο για να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Γκαλίζια και πέρασαν ολόκληρες μέρες παρακολουθώντας την.

«Καθόμασταν πάνω σε δύο τούβλα» είπε. «Ήταν άβολα και πιανόμασταν. Μερικές φορές πήγαινα να πάρω φαγητό. Αγόραζα τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Πετούσαμε τις γόπες σε ένα μπουκάλι νερό, ώστε να μην αφήσουμε ίχνη. Παρακολουθήσαμε τη Ντάφνι στον καναπέ της με ένα φορητό υπολογιστή μέχρι τις 2 το πρωί» περιέγραψε.

Το αρχικό πλάνο και η αλλαγή σχεδίων

Ο Μουσκάτ υποστήριξε ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να πυροβολήσει την Καρουάνα Γκαλίζια μέσα στο σπίτι της.

«Το σχέδιο ήταν να πυροβολήσει ο Άλφρεντ κάτω από το δέντρο. Θα τον απομάκρυνα από εκεί με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Μόλις πυροβολούσε, θα έπρεπε να σηκώσω την μπάρα στην πύλη εισόδου για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Ο Τζορτζ άρχισε τις δικαιολογίες, όπως ότι το τουφέκι κάνει πολύ θόρυβο».

Το σχέδιο να πυροβολήσει την Καρουάνα Γκαλίζια εγκαταλείφθηκε τελικά, είπε, και οι άνδρες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βόμβα. «Ο Τζορτζ Ντετζόρτζιο ήθελε εξαρχής μια βόμβα… μια βόμβα την τοποθετείς τη νύχτα και φεύγεις. Πιο ήσυχα, με λιγότερο πανικό».

Ερωτηθείς γιατί το αρχικό σχέδιο ήταν να πυροβολήσει την Γκαλίζια, ο Μουσκάτ απάντησε: «Δεν υπήρχαν τότε βόμβες».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε από κινητό τηλέφωνο και είχε διακόπτη. «Στέλνεις ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην κάρτα sim της βόμβας και εκρήγνυται δευτερόλεπτα αργότερα».

Μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα σοκαριστική στιγμή στο δικαστήριο, ο Μουσκάτ είπε ότι προειδοποίησε συνεργούς του πως η βόμβα στο αυτοκίνητο θα μπορούσε να σκοτώσει άλλους ανθρώπους, με τους τελευταίους να απαντούν: «θα προχωρήσουμε, ακόμα κι αν είναι κι άλλοι μαζί της στο αυτοκίνητο».

Σημειώνεται πως στον Θέουμα απονεμήθηκε χάρη τον Νοέμβριο του 2019 προκειμένου να αποκαλύψει τι γνώριζε για τη δολοφονία και πλέον ζει υπό αστυνομική προστασία. Τα αποδεικτικά του στοιχεία εμπλέκουν τον Φένεκ, ο οποίος συνελήφθη το 2019 καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Μάλτα με το σκάφος του. Ο Φένεκ βρίσκεται υπό κράτηση αναμένοντας απόφαση για το αν θα αντιμετωπίσει δίκη.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024