Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία : Τι αποφάσισε για τους διανομείς φαγητού - Πρωτιά στην ΕΕ

Ισπανία : Τι αποφάσισε για τους διανομείς φαγητού – Πρωτιά στην ΕΕ

Οι Ισπανοί διανομείς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εφαρμογές, όπως η Deliveroo ή η UberEats, θα θεωρούνται πλέον αυτόματα μισθωτοί

Οι Ισπανοί διανομείς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εφαρμογές, όπως η Deliveroo ή η UberEats, θα θεωρούνται πλέον αυτόματα μισθωτοί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την αλλαγή του κώδικα εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσει την κοινωνική προστασία αυτών των επισφαλώς εργαζομένων και έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πήρε μια τέτοια απόφαση για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Όλοι «θα είναι στο εξής μισθωτοί και θα μπορούν να επωφεληθούν κάθε προστασίας» που απορρέει από το καθεστώς αυτό, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία είναι «η πρώτη χώρα της ΕΕ που νομοθετεί στο θέμα αυτό».

Οι εργαζόμενοι αυτοί, με ποδήλατο ή με μοτοσικλέτα, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγγείλει κατ΄επανάληψη την επισφάλεια των συνθηκών εργασίας τους στην Ισπανία, στο δρόμο, αλλά και ενώπιον των δικαστηρίων.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες βράδυ ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κυριότερα ισπανικά συνδικάτα και τους εργοδότες, προβλέπει την αλλαγή του κώδικα εργασίας, ώστε να προστεθεί «το τεκμήριο του μισθωτού για τους εργαζομένους, οι οποίοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης, μέσω εταιρειών που επιτελούν αυτό το εντεταλμένο έργο, χάρη σε έναν αλγόριθμο που διαχειρίζεται την υπηρεσία ή τις συνθήκες εργασίας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας», αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Έχω πει πολλές φορές ότι ένας εργαζόμενος που διασχίζει τους δρόμους μας με το ποδήλατο, με μια εφαρμογή, δεν είναι επιχειρηματίας», υπογράμμισε η Ντίαθ.

Στο εξής «θα είναι υπάλληλοι, (οι εταιρείες) θα καταβάλλουν εισφορές για αυτούς και θα έχουν δικαίωμα σε κάθε κοινωνική προστασία, την οποία δεν έχουν σήμερα», διευκρίνισε.

Το κείμενο προβλέπει, εξάλλου, πως τα συνδικάτα «θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κανόνες που διέπουν τους αλγόριθμους και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να έχουν μια επίδραση στις συνθήκες εργασίας».

Η απόδοση των ωρών εργασίας, ανάλογα με τα προφίλ που δημιουργούνται με αδιαφανή τρόπο από τους αλγόριθμούς, επικρίνεται πολύ από τους διανομείς.

Η μεταρρύθμιση θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τις ερχόμενες εβδομάδες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τρεις μήνες προκειμένου να συμμορφωθούν, διευκρίνισε η Ντίαθ.

Η κυβέρνηση της αριστεράς βασίζεται σε μια απόφαση του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο, που αναγνώριζε την ύπαρξη μιας «σχέσης εργασίας» ανάμεσα σε ένα διανομέα φαγητού και την ισπανική εταιρεία Glovo.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι Deliveroo, Stuart, Glovo και UberEats  βλέπουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση τη δημιουργία ενός «κατ΄ανάγκην μισθωτού (…) που θέτει σε κίνδυνο έναν τομέα που προσφέρει 700 εκατ. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ», καταφερόμενες εναντίον «της υποχρέωσης αποκάλυψης των αλγορίθμων».

Η συλλογικότητα διανομέων Riders X Derechos εξέφρασε ικανοποίηση για τη μεταρρύθμιση, σημείωσε όμως με λύπη ότι επικεντρώνεται μόνο «στους riders».

Η Ισπανία παραμένει ωστόσο πρωτοπόρα, γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μέχρι τώρα παρόμοια νομοθεσία. Οι διανομείς θεωρούνται γενικά ανεξάρτητοι εργαζόμενοι, κυρίως στην Ισπανία.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Το 2017, το Βέλγιο θέσπισε ένα νόμο που επέβαλε φόρο 10% στα εισοδήματα, που αποκτώνται από την εργασία για αυτές τις πλατφόρμες, αλλά χωρίς να προσφέρει ούτε καθεστώς, ούτε κοινωνική προστασία στους διανομείς.

Στην Ιταλία, οι κυριότερες πλατφόρμες υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο συμφωνία με ένα μειοψηφικό συνδικάτο, που προβλέπει πως κάθε διανομέας είναι επιχειρηματίας που εργοδοτεί τον εαυτό του και μπορεί να δουλεύει όποτε θέλει, θεσπίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για τις αποδοχές και ασφάλιση για εργατικά ατυχήματα.

Όμως, τα περισσότερα συνδικάτα αρνήθηκαν να υπογράψουν, επειδή δεν κάλυπταν άδειες και άδειες μητρότητας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διανομείς είναι επίσης ανεξάρτητοι, αλλά τα συνδικάτα προσπαθούν να τους κάνουν να αναγνωριστούν ως υπάλληλοι μέσω δικαστικών διαδικασιών που είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως εκείνη εναντίον της Deliveroo ενώπιον του Εφετείου του Λονδίνου.

Ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν, ωστόσο, να επισημοποιήσουν τις σχέσεις τους με τους διανομείς τους: Η Foodora υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις με συνδικάτα στη Σουηδία και τη Νορβηγία με βελτιωμένους μισθούς, ενώ η JustEat περηφανεύεται ότι απασχολεί 22.000 μισθωτούς διανομείς σε όλο τον κόσμο και προβλέπει να προσλάβει 4.500 με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη Γαλλία.

Η Καλιφόρνια είχε εγκρίνει το 2019 ένα νόμο, μοναδικό στις ΗΠΑ, που υποχρέωνε τις εταιρείες της λεγόμενης «gig economy» (οικονομία περιστασιακής ή προσωρινής απασχόλησης) να θεωρούν τους εργαζομένούς τους ως μισθωτούς και να τους αποδίδουν την κατάλληλη κοινωνική προστασία. Όμως, απορρίφθηκε τελικά σε δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024